ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Παπαδημούλης: Η μείωση των ανισοτήτων, θα βοηθήσει και την οικονομία

Η μείωση των ανισοτήτων στην υγεία, μπορεί να τονώσει σημαντικά και την οικονομία, ενώ η μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων κατά 10%, θα μπορούσε να εξοικονομήσει 20 δισ. ευρώ ετησίως στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα.

Παπαδημούλης: Η μείωση των ανισοτήτων, θα βοηθήσει και την οικονομία

Επιμέλεια: Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου

Τα παραπάνω στοιχεία κατέθεσε μεταξύ άλλων ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης στο συνέδριο «The Future of Healthcare in Greece» που πραγματοποίησε χθες το Health Daily και η εταιρεία Boussias. Και μπορεί η Ελλάδα να απολαμβάνει ακόμη το υψηλό προσδόκιμο επιβίωσης, ωστόσο το διάστημα των Ελλήνων πολιτών που διανύουν μέχρι το τέλος τους δεν είναι ποιοτικό, όπως επεσήμανε ο ομιλητής.

«Oι προκλήσεις που αφορούν την υγεία στην Ε.Ε., αλλά και στην Ελλάδα υπάρχουν και είναι σημαντικές: Για παράδειγμα στην έκθεση του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Προφίλ Υγείας 2017», καταγράφονται σοβαρά προβλήματα, όπως η γήρανση του πληθυσμού, ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες, οι μεταδοτικές ασθένειες και οι ψυχικές παθήσεις, που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε ευρωπαϊκή κλίμακα», υπογράμμισε ο κ. Παπαδημούλης στην ομιλία του και πρόσθεσε:

Τα καινοτόμα φάρμακα κεντρικό πολιτικό ζήτημα

«Η επάρκεια χρηματοδότησης των συστημάτων υγείας σε όλη την Ευρώπη είναι αιτία ανησυχίας, εξαιτίας της πίεσης στις δημόσιες δαπάνες, της μειούμενης βάσης εσόδων του συστήματος ασφάλισης υγείας και του ήδη υψηλού ποσοστού ιδιωτικών δαπανών, που στην Ελλάδα είναι πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Επίσης, κεντρικό πολιτικό ζήτημα αποτελεί η πρόσβαση των Ευρωπαίων πολιτών στα νέα φάρμακα, σε προσιτές τιμές αποζημίωσης. Σε εξέλιξη βρίσκονται ήδη διακρατικές συνεργασίες, που ενισχύουν τη διαπραγματευτική δύναμη των χωρών που συμμετέχουν απέναντι στις πολυεθνικές του φαρμάκου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται, με τη βοήθεια και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρωτοβουλίες ευρύτερων πολιτικών συμμαχιών με επίκεντρο τη φαρμακευτική πολιτική στην Ευρώπη.

Η μείωση της ανισότητας θα βελτιώσει και το ΑΕΠ

Μέσα στην ΕΕ υπάρχουν σημαντικές ανισότητες και μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε. Για παράδειγμα, το προσδόκιμο ζωής σε ολόκληρη την E.E. κυμαίνεται από 70 έως 83 έτη, μια διαφορά 13 ετών μεταξύ της χώρας με το χαμηλότερο και της χώρας με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής. Η διάρκεια υγιούς ζωής στην Ε.Ε., δηλαδή χωρίς να έχει εκδηλωθεί κάποια ασθένεια στη ζωή του ατόμου, κυμαίνεται από 60 έως 73 έτη. Η βρεφική θνησιμότητα έχει περισσότερες από δέκα μονάδες διαφορά στην ψαλίδα μεταξύ κρατών. Για τα παιδιά που εμβολιάστηκαν κατά της ερυθράς, η διαφορά στα ποσοστά είναι τεράστια, καθώς σε κάποιες χώρες είναι 42% και σε άλλες 99%. Πρόκειται για ανησυχητικές ανισότητες που πρέπει να αντιμετωπιστούν με αποφασιστικές ενέργειες, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχει υπολογιστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι η μείωση της ανισότητας στον τομέα της υγείας κατά 1% ετησίως θα αυξήσει τον ετήσιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ ανά χώρα κατά 0,15%.

Η μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων κατά 10% θα μπορούσε να εξοικονομήσει 20 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα. Παράλληλα, το κόστος της μη ανάληψης δράσης, των καθυστερήσεων και αναβολών, είναι σημαντικό: το άμεσο και έμμεσο κόστος του υψηλού φόρτου ασθενείας στις χώρες μπορεί να καταναλώσει έως και 15-20% του ΑΕΠ.

Υψηλό προσδόκιμο και κακή υγεία στην Ελλάδα

Για την Ελλάδα, η έρευνα του ΟΟΣΑ δείχνει ότι ενώ το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση στη χώρα μας αυξάνεται σταθερά (81,1 έτη), μειώνεται ο χρόνος που διανύεται με καλή υγεία. Κι αυτό, εξ' αιτίας της αύξησης των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου, αλλά και λόγω της επιβάρυνσης της υγείας του πληθυσμού από παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τη συμπεριφορά (κάπνισμα, διατροφή, έλλειψη σωματικής άσκησης, παιδική παχυσαρκία, κατάχρηση αλκοόλ) ή άλλους κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες (ανεργία, φτωχοποίηση, «ανθυγιεινές» συνθήκες ζωής και εργασίας , υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος κ.ά.).

Σε μείζον πρόβλημα του Συστήματος Υγείας - για να ανταποκριθεί με επάρκεια στην αυξημένη ψυχοσωματική ευαλωτότητα και νοσηρότητα που προκαλεί η οικονομική κρίση - αναδεικνύονται οι ανεπαρκείς δημόσιες δαπάνες υγείας στη χώρα μας (5,1%), με δεδομένο ότι ο μέσος όρος των δημόσιων δαπανών υγείας στην Ευρωζώνη είναι 7,2%, περίπου 40% περισσότερο.

Με βάση τα παραπάνω, το μεγάλο στοίχημα στη μεταμνημονιακή περίοδο θα είναι η σταδιακή άρση των εμποδίων της λιτότητας στην πληρέστερη υλοποίηση του πολιτικού στόχου της ισότητας στην Υγεία και της εγγυημένης κάλυψης των υγειονομικών αναγκών όλων».

Η διαφθορά στην υγεία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα

Εξάλλου, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αναφέρθηκε και στην προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της ηθικοποίησης του συστήματος υγείας, σημειώνοντας τα εξής:

«Διεξάγεται ένας αγώνας για ηθικοποίηση του συστήματος υγείας, απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς στον χώρο της υγείας, απέναντι σε ισχυρά συμφέροντα που είχαν οργανώσει και συντηρήσει, με την ανοχή των προηγούμενων κυβερνήσεων, ένα καθεστώς διαπλοκής, προκλητής ζήτησης, συναλλαγής με τα ισχυρά συμφέροντα των προμηθειών υγείας και φαρμάκου, ανυπαρξίας μηχανισμών ελέγχου του κόστους και της ποιότητας των υπηρεσιών, ανοχής και συχνά συγκάλυψης των κοινωνικά εγκληματικών φαινομένων σπατάλης, διαφθοράς και εκμετάλλευσης του αρρώστου. Φαινόμενα ακραίας διαφθοράς, όπως στην περίπτωση Novartis, δεν αποτελούν εξαίρεση στον ευρωπαϊκό χώρο, ούτε αφορούν μόνο την Ελλάδα. Απλώς, σε μια χώρα με τεράστια θεσμικά ελλείμματα και ανυπαρξία μηχανισμών ελέγχου, η επιθετική πρακτική κάποιων εταιρειών βρήκε πρόσφορο έδαφος στους κατάλληλους ανθρώπους για να μετατραπεί σε «πάρτι», σε βάρος του δημόσιου συστήματος υγείας, σε βάρος των ασθενών».

Διαβάστε ακόμη:

Ξανθός: Οι πολίτες θα εμπιστευτούν την ΠΦΥ γιατί χτυπά τις ανισότητες - Δεν είναι εργαλείο λιτότητας

Μνημόνιο συνεργασίας για τη στήριξη της δημόσιας υγείας με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Παιδική φτώχεια: Η Ελλάδα καταγράφει το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη

Γ. Χουλιαράκης: Αγκάθι η παιδική φτώχεια - 50 εκατ. ευρώ σε σχολικά γεύματα από το μέρισμα

Ξανθός: Η λιτότητα συνεχίζεται με διατήρηση όμως του Κοινωνικού Κράτους - Δράσεις & με Χουλιαράκη