ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΟΕΔΗΝ: Κινητοποίηση στις 25 Απριλίου, υπό την σκιά των καθηλωμένων δαπανών υγείας

Την ώρα που η όλη η αγορά συζητά για τον Οργανισμό Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας και για το γεγονός ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά αποκτά αξιολόγηση και αποζημίωση της καινοτομίας, το δημόσιο σύστημα υγείας, εξακολουθεί να ταλανίζεται από τις μειωμένες δαπάνες υγείας, οι οποίες παραμένουν καθηλωμένες κάτω του 5% του ΑΕΠ (σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ).

ΠΟΕΔΗΝ: Κινητοποίηση στις 25 Απριλίου, υπό την σκιά των καθηλωμένων δαπανών υγείας

Επιμέλεια: Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου

Το γεγονός αυτό, έχει σίγουρα αρνητικό αντίκτυπο, τόσο στην περίθαλψη των πολιτών όσο και στις ελλείψεις που εμφανίζονται σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Για το εν λόγω θέμα έχουν μιλήσει πολλές φορές οι Ιατρικοί Σύλλογοι, τονίζοντας πως η ασφάλεια των ασθενών αλλά και η αξιοπρέπεια των επαγγελματιών υγείας και του συστήματος, απαιτούν μία σημαντική αύξηση (για την ακρίβεια διόρθωση) των δημόσιων δαπανών υγείας.

Και φυσικά δεν θα λέγαμε ότι η καλύτερη λύση είναι η έξοδος (τυπικά τουλάχιστον) από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018. Τι μπορεί άραγε να αλλάξει δραστικά σε μόλις μερικούς μήνες από σήμερα;

Η ΠΟΕΔΗΝ ασκεί για ακόμη μία φορά σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και ειδικότερα στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ανακοινώνοντας την πανελλαδική της κινητοποίηση την ερχόμενη Τετάρτη 25 Απριλίου.

Σχολιάζει σχετικά με τις δημόσιες δαπάνες η ΠΟΕΔΗΝ:

«Με τέτοιες δημόσιες δαπάνες δεν υφίσταται Δημόσια Υγεία. Δεν το λέει μόνο η ΠΟΕΔΗΝ. Το λένε όλες οι επιστημονικές μελέτες. Το λέει ο ΟΟΣΑ. Οι πολίτες βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αγοράζουν Υπηρεσίες Υγείας και η ποιότητα των παρεχόμενων Δημόσιων Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας συνεχώς υποβαθμίζεται. Οι πολίτες άλλων χωρών της Ευρώπης (Γαλλία, Μ. Βρετανία κ.α.) ασκούν σκληρή κριτική στις Κυβερνήσεις τους ομιλώντας για κατάρρευση των συστημάτων υγείας αν και οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας είναι άνω του 8% του ΑΕΠ των χωρών της. Και τι ΑΕΠ έχουν!!!»

Και συνεχίζει:

Εμφανείς είναι οι ελλείψεις των Νοσοκομείων σε υποδομές, εξοπλισμό και Προσωπικό.Η κρατική χρηματοδότηση στα Νοσοκομεία το έτος 2018 μειώνεται 370 εκατ. ευρώ (λαμβάνουν 786 εκατ. ευρώ) και 225 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ (λαμβάνει 100 εκατ. ευρώ) σε σχέση με το έτος 2017.

Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός είναι για απόσυρση. Στα έτη των μνημονίων δεν έγινε καμία επένδυση στον εξοπλισμό και τις υποδομές. Σε ποσοστό 70% ο εξοπλισμός που προμηθεύτηκαν τα Νοσοκομεία πριν τα μνημόνια ξεπέρασε το όριο ζωής.
Η αντικατάσταση ή η συμπλήρωσή του επαφίεται μόνο σε δωρεές από γνωστά Ιδρύματα. Αυτό δεν φτάνει. Δεν γίνεται έτσι Δημόσια Υγεία. Δεν αξιοποιήθηκαν σχετικά προγράμματα ΕΣΠΑ. Περισσότερο για την αξιοποίηση τέτοιων προγραμμάτων δραστηριοποιούνται οι Ιδιώτες επιχειρηματίες της Υγείας.

Συχνά τα Νοσοκομεία εμφανίζουν ελλείψεις σε χειρουργικά υλικά, σε υγειονομικό, αναλώσιμο υλικό, σε φάρμακα βασικών θεραπειών κ.α. Το αποτέλεσμα είναι να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς να γίνονται μπαλάκι από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο για διάγνωση και θεραπεία. Πρωτοβάθμια Περίθαλψη δεν υφίσταται. Οι ΤΟΜΥ όπως προβλέψαμε αδυνατούν να στελεχωθούν. Οι ασθενείς συνωστίζονται στα ΤΕΠ των Νοσοκομείων με απίστευτη ταλαιπωρία ωρών. Το προσωπικό μειώνεται κατά χιλιάδες και η Κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα. Πανηγυρίζει με τις τηλεπροσλήψεις. Κλείνουν βασικές κλινικές Νοσοκομείων λόγω έλλειψης γιατρών. Εργάζεται ένας Νοσηλευτής για 40 ασθενείς στη βάρδια με οφειλόμενα 800.000 repo και άδειες. Δεν είναι ενταγμένοι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα και κινδυνεύουν να περικοπεί και το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας. Πως είναι δυνατόν να προσφέρει το Νοσηλευτικό Προσωπικό ασφαλείς Υπηρεσίες Υγείας 67 ετών;Εάν περικοπεί το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, ο μισθός του προσωπικού θα είναι κάτω από το μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη.

12.000 υπάλληλοι εργάζονται στα Νοσοκομεία και στις άλλες Μονάδες υγείας και Πρόνοιας, το ΕΚΑΒ με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Εάν απολυθούν θα καταρρεύσουν οι Μονάδες. Θα βάλουν λουκέτο.

Η ΠΟΕΔΗΝ διεκδικεί την επανασύσταση των οργανικών θέσεων στις υποστηρικτικές ειδικότητες, την μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, καθώς και άμεση εκδίωξη όλων των εργολάβων.

Επισημαίνει ακόμη με έμφαση: «Κάτω τα χέρια από τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία. Δεν θα επιτρέψουμε επ’ ουδενί να καταστρέψετε για πολιτικές σκοπιμότητες, το διαχρονικό επίτευγμα των επαγγελματιών ψυχικής υγείας στη κατεύθυνση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.
Δεν δεχόμαστε την υπηρεσιακή αξιολόγηση με την οποία δεν επιδιώκει η κυβέρνηση την αναβάθμιση της ποιότητας των Δημόσιων Υπηρεσιών αλλά την κατηγοριοποίηση των Δημοσίων Υπαλλήλων για να εφαρμοστούν οι δυσμενείς μνημονιακές υπηρεσιακές και μισθολογικές μεταβολές. Οι παράνομες καρατομήσεις Προϊσταμένων Οργανικών Μονάδων των Νοσοκομείων συνεχίζονται. Κάθε ημέρα και άλλοι καρατομούνται. Δεν έχουμε κανένα σκοπό να γίνουμε τα μνημονιακά πειραματόζωα της κυβέρνησης. Κηρύξαμε Απεργία – Αποχή κατά της Αξιολόγησης.Οι πολίτες γνωρίζουν τι προσφέρουμε για να κρατήσουμε όρθια τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τις Προνοιακές Μονάδες».

Διαβάστε ακόμη:

Το υπ. Υγείας μιλά για αποασυλοποίηση, η ΠΟΕΔΗΝ για fast-track κατάργηση των ψυχιατρείων

Ξανθός από Ρόδο: Επανασχεδιάζουμε την ΠΦΥ - Οι εργαζόμενοι όμως ζητούν χειρουργικές αίθουσες & ΜΕΘ

Οργανισμός HTA: Η μεγάλη πρόκληση & η «μάχη» της αποζημίωσης της καινοτομίας

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,45% του ΑΕΠ η χρηματοδότηση για δαπάνες υγείας το 2016



Η Ελλάδα αποκτά επιτέλους (!) Οργανισμό HTA: Εντός του Ιουλίου οι υπ. αποφάσεις

HTA: Η φαρμακοβιομηχανία λέει ΝΑΙ στον Οργανισμό, αλλά με προϋποθέσεις...

Ξανθός: Η Ελλάδα θα έχει και καινοτομία & λογικές τιμές - Στην τελική ευθεία η Επιτροπή HTA.