ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μητρώα Ασθενών & Θεραπευτικά Πρωτόκολλα θα βοηθήσουν στη βελτίωση της οικονομίας

Μητρώα Ασθενών & Θεραπευτικά Πρωτόκολλα θα βοηθήσουν στη βελτίωση της οικονομίας

Στην αναγκαιότητα εφαρμογής των Patient Registries και των clinical guidelines για την εξοικονόμηση πόρων στο σύστημα υγείας, αναφέρθηκε ο βουλευτής Λάρισας και Τομεάρχης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κων. Μπαργιώτας, μιλώντας στο συνέδριο του Pharma Daily News με τίτλο «1ο Evidence Based Healthcare Conference».

Τα διαγνωστικά πρωτόκολλα εφαρμόζονται για την σωστή διάγνωση και διαφύλαξη της υγείας και δευτερευόντως για τον έλεγχο της συνταγογράφησης και την οικονομία.

Σε πολλές επιμέρους θεραπείες και νόσους, τα στοιχεία δεν είναι ούτε αρκετά ούτε περάν αμφισβητήσεων. Η συζήτηση για τα θεραπευτικά πρωτόκολλα στην Ελλάδα άρχισε στραβά, προσπαθώντας να ελέγξουμε τη δαπάνη και οκτώ χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης δεν έχουν γίνει πολλά πράγματα. Ο πυρήνας του προβλήματος είναι ότι δεν υπάρχει αξιολόγηση, δεν υπήρχε εφαρμογή πρωτοκόλλων, κανείς πρακτικά δεν ξέρει ακριβώς τί γίνεται σήμερα. Είναι κάτι που δεν θέλαμε να μάθουμε μέχρι σήμερα.

Έχοντας data και κάνοντας ανάλυση, θα επιτευχθεί και βελτίωση οικονομίας. Πρέπει πρωτίστως όμως να καλυφθεί ο πληθυσμός, επεσήμανε και πρόσθεσε ακόμη:

«Υπάρχει λήρης ανοργανωσιά του όλου συστήματος που δεν θέλει να αλλάξει. Από δω και πέρα, όμως δε χρειάζεται κόφτης και αστυνόμευση των γιατρών αλλά έλεγχος και αξιολόγηση. Τα ψηφιακά εργαλεία θα μας επιτρέψουν να τα εφαρμόσουμε με λιγότερο κόπο. Αλλά πρέπει να παραδεχτούμε ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε αλλαγές».

Παρεμβαίνοντας στο στρογγυλό τραπέζι, ο Καθηγητής ΕΚΠΑ, Γιάννης Υφαντόπουλος τόνισε ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στη μετρησιμότητα και την αριστοποίηση του συστήματος. Διερωτήθηκε, αν είναι σκόπιμη η έλλειψη μετρησιμότητας και αριστείας και υπογράμμισε για μια ακόμη φορά την ανάγκη συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων.

Από την πλευρά του, ο Αν. Τομεάρχης Υγείας, Βουλευτής Ν.Δημοκρατίας Ιάσων Φωτήλας, υπογράμμισε: 

«Η κυβέρνηση δείχνει δυσανεξία σε λέξεις όπως μεταρρυθμίσεις. Η δημιουργία μητρώων ασθενών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, έχει όμως καθυστερήσει. Τα μητρώα ασθενών, μας επιτρέπουν να αξιοποιήσουμε χρήσιμους πόρους. Στην ΝΔ είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε όλες αυτές τις αναγκαίες αλλαγές για ένα ποιοτικό και βιώσιμο σύστημα υγείας».

Στο πλαίσιο του στρογγυλού τραπεζιού, υπό τον συντονισμό της δημοσιογράφου Μαρίας Τσιλιμιγκάκη, ο κύριος Φωτήλας επεσήμανε ότι δεν θα αυξηθούν τα κονδύλια αλλά τα υπάρχοντα μπορούν να αξιοποιηθούν καλύτερα. Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο και βούληση.

Διαβάστε ακόμη:

Έκρηξη Μπαργιώτα: Ποιο είναι τελικά το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης επί ΣΥΡΙΖΑ;

Οι «παγίδες» που κρύβουν οι κλειστοί προϋπολογισμοί για το φάρμακο

 

Κλειστοί Προϋπολογισμοί: Σήμερα η πρώτη επίσημη συζήτηση στο υπ. Υγείας

Ανοίγει η συζήτηση για τους κλειστούς προϋπολογισμούς ανά θεραπευτική κατηγορία στο φάρμακο

Επείγουν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα - Εντός της εβδομάδας τα ονόματα για την Επιτροπή ΗΤΑ

Οργανισμός HTA: Η μεγάλη πρόκληση & η «μάχη» της αποζημίωσης της καινοτομίας

Η Ελλάδα αποκτά επιτέλους (!) Οργανισμό HTA: Εντός του Ιουλίου οι υπ. αποφάσεις

HTA: Η φαρμακοβιομηχανία λέει ΝΑΙ στον Οργανισμό, αλλά με προϋποθέσεις...

Ξανθός: Η Ελλάδα θα έχει και καινοτομία & λογικές τιμές - Στην τελική ευθεία η Επιτροπή HTA.