ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ν.Δ.: Κόλαση οι συνθήκες διαβίωσης ατόμων με χρόνιες παθήσεις στο πρώην Λοιμωδών

Όσο και αν το Υπουργείο Εργασίας προσπαθεί να δώσει μια ωραιοποιημένη εικόνα για την κατάσταση στις δομές φιλοξενίας παιδιών ΑμεΑ που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, η κατάσταση είναι δραματική επισημαίνουν με ερώτησή τους προς την αρμόδια Υπουργό οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης, Νικήτας Κακλαμάνης, Ιάσονας Φωτήλας και Βασίλης Οικονόμου.

Ν.Δ.: Κόλαση οι συνθήκες διαβίωσης ατόμων με χρόνιες παθήσεις στο πρώην Λοιμωδών

Τα προβλήματα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας μετά την καταγγελία γονέων για «έξωση» 27 ατόμων ΑμεΑ από το θεραπευτήριο Σκαραμαγκά.

Τα περισσότερα μεταφέρθηκαν σε άλλες ακατάλληλες δομές, 21 στο πρώην Λοιμωδών «Αγία Βαρβάρα» που έχει μετατραπεί σε Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Δυτικής Αττικής και 6 στο αντίστοιχο παράρτημα ΑμεΑ στα Μελίσσια, με κίνδυνο την ίδια τη ζωή τους, όπως καταγγέλλει ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Χρόνιες Παθήσεις «Οικογένεια».

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των μεταφερόμενων ατόμων και κάλυψη των αναγκών τους με ασφάλεια στις νέες δομές, οι συνθήκες διαβίωσης στο πρώην λοιμωδών της Αγίας Βαρβάρας σύμφωνα και με καταγγελίες των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) που επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Χρόνιες Παθήσεις «Οικογένεια», όχι μόνο δεν είναι ανθρώπινες αλλά εγκυμονούν περαιτέρω κινδύνους. Για το λόγο αυτό ερωτάται η αρμόδια Υπουργός εάν αληθεύουν οι καταγγελίες και ποια άμεσα μέτρα θα παρθούν.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης και Α.Κ.Ε:

Προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Θέμα: Συνεχίζουν να είναι «κόλαση» οι συνθήκες διαβίωσης ατόμων με χρόνιες παθήσεις στο πρώην Λοιμωδών παράρτημα ΑμεΑ Δυτικής Αττικής

Σε αντίθεση με την ωραιοποιημένη εικόνα που θέλει να δώσει το Υπουργείο για την κατάσταση στις δομές φιλοξενίας παιδιών ΑμεΑ που πάσχουν από αυτισμό, εγκεφαλοπάθεια, νοητική υστέρηση και άλλες χρόνιες παθήσεις, η κατάσταση είναι δραματική. Τα προβλήματα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας μετά την καταγγελία γονέων για «έξωση» 27 ατόμων ΑμεΑ από το θεραπευτήριο Σκαραμαγκά. Τα περισσότερα μεταφέρθηκαν σε άλλες ακατάλληλες δομές, εικοσιένα (21) στο πρώην Λοιμωδών «Αγία Βαρβάρα» που έχει μετατραπεί σε Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Δυτικής Αττικής και έξι (6) στο αντίστοιχο παράρτημα ΑμεΑ στα Μελίσσια, με κίνδυνο την ίδια τη ζωή τους, όπως καταγγέλλει ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Χρόνιες Παθήσεις «Οικογένεια». Το θέμα είχε φέρει στη βουλή με επανειλημμένες ερωτήσεις του ο βουλευτής Α’ Αθηνών της Ν.Δ κ. Νικήτας Κακλαμάνης, με τελευταία την 1η Μαρτίου του τρέχοντος έτους.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των μεταφερόμενων ατόμων και κάλυψη των αναγκών τους με ασφάλεια στις νέες δομές, οι συνθήκες διαβίωσης στο πρώην λοιμωδών της Αγίας Βαρβάρας σύμφωνα και με καταγγελίες των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) που επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Χρόνιες Παθήσεις «Οικογένεια», όχι μόνο δεν είναι ανθρώπινες αλλά εγκυμονούν περαιτέρω κινδύνους. Κι αυτό γιατί αφενός στις εν θέματι δομές φιλοξενούνται ταυτόχρονα και άποροι και ηλικιωμένοι, που δεν έχουν ίδιες ανάγκες νοσηλείας και αφετέρου δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό καθώς αντιστοιχεί ένας νοσηλευτής σε κάθε 40 περιθαλπόμενους και δεν υπάρχουν ιατροί τα απογεύματα, τις νύκτες και τα Σαββατοκύριακα.

Τραγική συνέπεια της έλλειψης προσωπικού είναι να εφαρμόζονται μέθοδοι προηγούμενων δεκαετιών, όπως η καθήλωση των παιδιών με ιμάντες στα κρεβάτια, που αποτελούν μάλιστα τον κανόνα όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ και ο σύλλογος γονέων, και όχι η εξαίρεση όπως επιχειρεί να πείσει το Υπουργείο. Οι τραγικές συνθήκες κράτησης είχαν ως αποτέλεσμα και τον θάνατο τροφίμου για τον οποίο διενεργείται κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση.

Βάσει των παραπάνω ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

1. Αληθεύουν οι καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ και του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Χρόνιες Παθήσεις «Οικογένεια» για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στο πρώην λοιμωδών παράρτημα ΑμεΑ Δυτικής Αττικής αλλά και το παράρτημα των Μελισσίων; Αν ναι, ποια συγκεκριμένα μέτρα θα λάβετε άμεσα για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των παιδιών ή των ενήλικων που φιλοξενούνται και κυρίως για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε αυτούς;

2. Οι καθηλώσεις που πραγματοποιούνται εις βάρος των ασθενών γίνονται καθ’ υπόδειξη των ιατρών; Αν ναι, για πόσο διάστημα προβλέπεται να συνεχιστούν;

3. Έχει διαταχθεί πειθαρχικός έλεγχος για τυχόν αυθαιρεσίες σε βάρος των ατόμων που έχουν μεταφερθεί εκεί και που απεικονίζονται ύποπτα τραυματισμένα και δεμένα με αντίθετο χέρι και πόδι;

4. Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός νοσηλευτών και ιατρών που απασχολούνται στα Παραρτήματα Δυτικής Αθήνας και Μελισσίων, μετά την μετεγκατάσταση των παιδιών για την κάλυψη των αναγκών τους; Ποιες συγκεκριμένες ειδικότητες ιατρών υπάρχουν;

Παρακαλείσθε τέλος να μας καταθέσετε α) τα έξι (6) έγγραφα που αναφέρονται στη σελίδα δύο (2) της υπ’ αριθμ. 213/19-03-2018 απάντησης της Αναπληρώτριας Υπουργού κας Φωτίου στην από 01-03-2018 ερώτηση του βουλευτή Α’ Αθηνών της ΝΔ, κ. Νικήτα Κακλαμάνη, και που υπέδειξαν την αναγκαιότητα μεταφοράς των ατόμων ΑμεΑ στο πρώην Λοιμωδών «Αγία Βαρβάρα» και στο αντίστοιχο παράρτημα στα Μελίσσια και β) την αναλυτική κατάσταση των ιατρών και νοσηλευτών που απασχολούνται στα παραρτήματα Αγίας Βαρβάρας και Μελισσίων καθώς και τις συγκεκριμένες ειδικότητες των ιατρών που υπηρετούν εκεί.

Διαβάστε ακόμη:

Οικονόμου: Απαιτούμε ουσιαστική φροντίδα για τους ψυχικά πάσχοντες

Ν. Δημοκρατία: Στο νοσ. Κέρκυρας κινδυνεύουν ακόμη και τετραπληγικοί - Ξαφνική διακοπή θεραπείας



Ν.Δ.: Στο κενό το νοσ. Κέρκυρας - 140 συνταξιοδοτήσεις σε 5 χρόνια - Αδυνατεί να στηρίξει το νομό

Οικονόμου: Μειωμένα τα κονδύλια για την υγεία κατά 150 εκατ. ευρώ