ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Φωτήλας: Τι συμβαίνει με τη διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ & τα αντιδραστήρια για τον ιό HIV;

Ενώ το ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκεται εντός δημοσίου λογιστικού, η διοίκησή του παραλαμβάνει χωρίς να πληρώνει αντιδραστήρια για τον ιό HIV/ AIDS από την εταιρεία SIEMENS επισημαίνει με επίκαιρη ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας και αναπληρωτής τομεάρχης υγείας της Νέας Δημοκρατίας.

Φωτήλας: Τι συμβαίνει με τη διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ & τα αντιδραστήρια για τον ιό HIV;

Ο προηγούμενος ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός που είχε προκηρυχθεί το 2012 ήταν στη φάση της ολοκλήρωσης (είχαν συζητηθεί ακόμη και οι ενστάσεις) και ακυρώθηκε με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ τον Ιούνιο του 2015.

Το Υπουργείο δικαιολόγησε την ακύρωση λέγοντας ότι οι προσφορές ίσχυαν μόνο για 180 μέρες – κάτι ανήκουστο αφού ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη σε διεθνείς διαγωνισμούς διαδικασία επικαιροποίησης/ επανακατάθεσης των προσφορών – και ότι έχουν αλλάξει οι τεχνικές προδιαγραφές – αλλά εδώ και τρία χρόνια ούτε έχουν προσδιοριστεί νέες προδιαγραφές από το ΚΕΕΛΠΝΟ και το Υπουργείο ούτε προκηρύχθηκε νέος ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός.

Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός από τον κ. Ιάσονα Φωτήλα, γιατί παραλάμβανε αντιδραστήρια από την εταιρεία SIEMENS, για ποιο λόγο εδώ και σχεδόν τρία χρόνια δεν έχει προκηρυχθεί νέος ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός παρά τη σύσταση του ΓΛΚ που είχε δώσει προθεσμία έως το Δεκέμβριο του 2016 καθώς και πόσες εταιρείες έχουν προσφύγει στα δικαστήρια για να πάρουν τα οφειλόμενά τους από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η Επίκαιρη Ερώτηση θα συζητηθεί το απόγευμα της Δευτέρας 14 Μαΐου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

Οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις για το ΚΕΕΛΠΝΟ εκθέτουν την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Με επίσημα έγγραφα που κατέθεσα στα Πρακτικά της Βουλής απέδειξα ότι, παρόλο που τα έτη 2016 και 2017 το ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκεται εντός δημοσίου λογιστικού - επομένως απαγορεύεται να κάνει απευθείας αναθέσεις-, η διοίκησή του παρέλαβε, χωρίς να πληρώσει, αντιδραστήρια για τον ιό HIV/AIDS από την εταιρεία SIEMENS. Η εν θέματι εταιρεία έχει μάλιστα προσφύγει στα δικαστήρια προκειμένου να αποζημιωθεί. Το μέγα ζήτημα όμως είναι η διαδικασία της έμμεσης απευθείας ανάθεσης από το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ υπήρχε σχετική εντολή από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να προβούν σε σχετικό ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό.

Μάλιστα, ο προηγούμενος ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός που είχε προκηρυχθεί το 2012 ήταν στη φάση της ολοκλήρωσης (είχαν συζητηθεί ακόμη και οι ενστάσεις) και ακυρώθηκε με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ τον Ιούνιο του 2015. Το Υπουργείο δικαιολόγησε την ακύρωση λέγοντας ότι οι προσφορές ίσχυαν μόνο για 180 μέρες – κάτι ανήκουστο αφού ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη σε διεθνείς διαγωνισμούς διαδικασία επικαιροποίησης/ επανακατάθεσης των προσφορών – και ότι έχουν αλλάξει οι τεχνικές προδιαγραφές – αλλά εδώ και τρία χρόνια ούτε έχουν προσδιοριστεί νέες προδιαγραφές από το ΚΕΕΛΠΝΟ και το Υπουργείο ούτε προκηρύχθηκε νέος ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός.

Βάσει των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Για ποιους λόγους, αν και απαγορεύεται από το δημόσιο λογιστικό, το ΚΕΕΛΠΝΟ παραλάμβανε από την εταιρεία SIEMENS προμήθεια αντιδραστηρίων για τον HIV/AIDS το 2016; Υπήρξαν αντίστοιχες παραλαβές και για το 2017; Για ποιο λόγο δεν έχει ακόμη προκηρυχθεί νέος ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός ούτε από το ΚΕΕΛΠΝΟ ούτε από τα Κέντρα Αναφοράς παρά τη σύσταση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που είχε δώσει προθεσμία έως το Δεκέμβριο του 2016;

2. Μόνο η εταιρεία SIEMENS έχει προσφύγει στα δικαστήρια ή υπάρχουν και άλλες εταιρείες που προσπαθούν μέσω νομικής διαδικασίας να πάρουν τα οφειλόμενά τους από το ΚΕΕΛΠΝΟ; Αν πράγματι υπάρχουν, ποιες είναι αυτές; Σε ποιο ποσό ανέρχονται όλες οι οφειλές του ΚΕΕΛΠΝΟ προς αυτές;

Διαβάστε ακόμη:

ΚΕΕΛΠΝΟ: Έρχονται ποινικές διώξεις εντός των επόμενων ημερών

Οικονόμου & Φωτήλας: Παράνομος (;) διορισμός ιατρού στο παν. νοσοκομείο Πατρών

Ν.Δ.: Σε ελεύθερη πτώση το Παθολογοανατομικό εργαστήριο του «Αγ. Ανδρέα» Πατρών

Ν. Δημοκρατία: Αδιέξοδες και κοστοβόρες κρατικές δομές οι ΤΟΜΥ

Ν.Δ.: 13 μικρά υπουργεία Υγείας, κατάργηση των ΤΟΜΥ & ΣΔΙΤΝ.Δ.: 13 μικρά υπουργεία Υγείας, κατάργηση των ΤΟΜΥ & ΣΔΙΤ