ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΙΣΑ: Σε εξέλιξη σύσκεψη για την ΠΦΥ και το gatekeeping

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 2.30 το μεσημέρι της Δευτέρας, η έκτακτη σύσκεψη που έχει συγκαλέσει ο πρόεδρος Γ. Πατούλης και το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, με τις Ενώσεις Ασθενών, σχετικά με τις εξελίξεις στην ΠΦΥ, και τον νέο τρόπο παραπομπής από οικογενειακό γιατρό σε ειδικό (gatekeeping).

ΙΣΑ: Σε εξέλιξη σύσκεψη για την ΠΦΥ και το gatekeeping

Να σημειώσουμε ότι για το σύστημα των παραπομπών, αντιδρούν όλοι οι Ιατρικοί Σύλλογοι, ενώ ειδικά ο ΙΣΑ τονίζει με έμφαση ότι το gatekeeping είναι ξένο προς την ελληνική πραγματικότητα.

Το νέο σύστημα παραπομπών όπως έχει διευκρινίσει η ηγεσία του υπ. Υγείας, θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Να θυμίσουμε, ότι μέσω του συστήματος παραπομπών, οι πολίτες θα μπορούν να έχουν μειωμένους χρόνους αναμονής και καλύτερη φροντίδα, η τελική επιλογή του γιατρού εξακολουθεί να γίνεται ελεύθερα, ενώ η εξυπηρέτηση των έκτακτων και επειγόντων περιστατικών δεν απαιτεί παραπομπή σε κανένα επίπεδο του συστήματος υγείας (ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία), σύμφωνα με το υπ. Υγείας, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να είναι αρκετό για να κατευναστούν τα πνεύματα.

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας όπως και οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, έχουν αντιδράσει σφόδρα για την απόφαση του υπ. Υγείας και του Οργανισμού, σημειώνοντας ότι άλλα είχαν συμφωνηθεί και άλλα υλοποιούνται, ουσιαστικά καθιερώνεται το gatekeeping στην Ελλάδα και διαλύεται η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Οι Σύλλογοι δε, ζητούν την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου.

Ο ΙΣΑ είχε τονίσει και παλαιότερα, ότι «ο ασφαλισμένος αποστερείται του δικαιώματος επιλογής του γιατρού, με τη εισαγωγή ενός ξένου προς τη νοοτροπία της ελληνικής κοινωνίας συστήματος παραπομπών για τους ασθενείς, το λεγόμενο gatekeeping. Σύμφωνα με το σύστημα αυτό, οι πολίτες θα εγγράφονται σε οικογενειακό γιατρό, ο οποίος θα ορίζει εάν και ποιον ειδικευμένο γιατρό χρειάζεται να επισκεφτούν στη συνέχεια».

Διαβάστε ακόμη:

Υπ. Υγείας για παραπομπές: Οι πολίτες θα έχουν μειωμένο χρόνο αναμονής & καλύτερη φροντίδα

Μπαργιώτας για απόφαση ΕΟΠΥΥ: Το gatekeeping εφαρμόζεται προφανώς ως προαπαιτούμενο...



ΠΟΣΚΕ: Να αποσυρθεί η νέα απόφαση για τον οικογενειακό γιατρό - Αναχρονιστικό το μέτρο

ΙΣΑ: Κάθετα αντίθετος με το καθεστώς των υποχρεωτικών παραπομπών

Έκρηξη ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ: Τέλος οι δωρεάν επισκέψεις των ασφαλισμένων στους ειδικούς γιατρούς...

Πατούλης: Συλλογικές συμβάσεις & αξιοπρεπείς αμοιβές για να μην μεταναστεύσουν οι γιατροί

Ξανθός: Το 2018 θα είναι η χρονιά της ΠΦΥ - Το σύστημα ενισχύεται με 450 μόνιμους γιατρούς