ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μπαργιώτας: Οι ασθενείς με Πάρκινσον ζητούν στήριξη - Επίδομα & μείωση συμμετοχής στα φάρμακα

Το θέμα των ασθενών με Πάρκινσον φέρνει στη δημοσιότητα ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη Κώστας Μπαργιώτας, καθώς τα προβλματα που αντιμετωπίζουν είναι πολύ σοβαρά και τα οποία επηρεάζουν τελικά όχι μόνο τους ίδιους αλλά και το περιβάλλον τους.

Μπαργιώτας: Οι ασθενείς με Πάρκινσον ζητούν στήριξη - Επίδομα & μείωση συμμετοχής στα φάρμακα

Ο βουλευτής προτείνει οι ασθενείς να λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα παραπληγίας-τετραπληγίας και να μειωθεί η φαρμακευτική συμμετοχή.

Οι ασθενείς με νόσο Πάρκινσον ανέρχονται σήμερα πανελλαδικά σε 24.000. Τα προβλήματα των ασθενών αυτών αφορούν όλη την οικογένεια, οπότε στην πραγματικότητα απασχολούν τετραπλάσιο αριθμό πολιτών, τονίζει ο βουλευτής στην ερώτησή του προς τον υπουργό υγείας και συνεχίζει;

Η ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ κίνηση, στην προσπάθειά της να συνδράμει έμπρακτα στην κοινωνικοποίηση και την ενεργοποίηση αυτών των ασθενών, δημιούργησε το 2015, επτά κοινότητες ασθενών σε επτά Δήμους του Νομού Αττικής, έτσι ώστε να προσφέρει δωρεάν υποστήριξη, στην περιοχή όπου κατοικούν. Μέσα από τις κοινότητες αυτές συγκροτήθηκε η Επιτροπή για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ασθενών με νόσο Πάρκινσον, η οποία τα τελευταία δύο έτη κατέγραψε τα προβλήματα και τις ανάγκες τους και κατέληξε σε συγκεκριμένα αιτήματα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν πιο ανθρώπινα με την υποστήριξη της πολιτείας τα προβλήματα, που επιφέρει η νόσος σε προχωρημένο στάδιο.

Η λίστα των αιτημάτων είναι μεγάλη, ωστόσο τα κύρια αιτήματά τους είναι:

Α) Να λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα παραπληγίας-τετραπληγίας ασθενείς με νόσο Πάρκινσον σε προχωρημένο στάδιο και ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω. Είναι γεγονός ότι στο προχωρημένο στάδιο ο ασθενής αντιμετωπίζει σοβαρή κινητική ανικανότητα, που ισοδυναμεί με τετραπάρεση, αν όχι τετραπληγία, και οδηγεί στην αναπηρία.

Β) Φαρμακευτική κάλυψη με ποσοστό συμμετοχής ασφαλιζόμενου στο 0% από 10% που είναι τώρα (εξίσωση με την άνοια, μυασθένεια, σκλήρυνση κατά πλάκας). Η αντιμετώπιση των προβλημάτων των ασθενών είναι άκρως ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα, που χρήζει σοβαρής και συντονισμένης αντιμετώπισης.

Ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας, κατέθεσε ερώτηση (αρ. πρωτ. 6178/23-05-2018) προς τον Υπουργό Υγείας, ρωτώντας αν θα ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των ασθενών με νόσο Πάρκινσον.

Διαβάστε ακόμη:

Μπαργιώτας για απόρριψη του CERN: Ακυρώνεται η προσπάθεια για δημιουργία Ογκολογικού Κέντρου

Παράνομο κύκλωμα φαρμάκων: Οργισμένη η ΕΛΛΟΚ - Καταδικαστικοί ΦΣΑ, ΕΙΝΑΠ & ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ

Μπαργιώτας: Υποψίες γεννά ο διαγωνισμός προμήθειας βουπρενορφίνης/ναλοξόνης από τον ΟΚΑΝΑ

Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον: Γνωρίστε τα 10 αρχικά συμπτώματα της νόσου μέσα από φωτογραφίες