ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Πολάκης: Συνεχίζουμε τη μάχη για μία δημόσια υγεία αντάξια των κόπων των πολιτών

Συνεχίζουμε τη μάχη για μια Δημόσια Υγεία, αντάξια των κόπων και των θυσιών των πολιτών, ως αντιστάθμισμα ανακούφισης από τα σκληρά μέτρα που έπληξαν τον λαό όλα τα προηγούμενα χρόνια των μνημονίων, αλλά και ως αξιακό αίτημα για το κοινωνικό κράτος που οραματιζόμαστε.

Πολάκης: Συνεχίζουμε τη μάχη για μία δημόσια υγεία αντάξια των κόπων των πολιτών

Αυτό αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, με αφορμή τις δύο τροπολογίες-προσθήκες που ρυθμίζουν επείγοντα θέματα στο πεδίο της δημόσιας Υγείας και οι οποίες προκάλεσαν καταιγισμό αντιδράσεων από την Αντιπολίτευση.

Ειδικότερα, οι δύο τροπολογίες κατατέθηκαν και ψηφίστηκαν στη Βουλή στις 30 Μαΐου με την ευκαιρία της συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου του Υπ. Υγείας με τίτλο «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης τα Ελληνικής Δημοκρατίας και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας […] για την ίδρυση του Γραφείου Υποστήριξης για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των μη Μεταδιδόμενων Ασθενειών στην Αθήνα, Ελλάδα».

Οι τροπολογίες συγκεκριμένα αφορούν τα εξής θέματα:

- Η μεν πρώτη, μεταξύ άλλων θεμάτων που άπτονται στην περαιτέρω απρόσκοπτη λειτουργία της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) και την παροχή της δυνατότητας στο ΕΚΑΒ να διαθέτει οικονομική ευελιξία στην διαχείριση των δαπανών που αφορούν τις επείγουσες πλωτές και αεροπορικές διακομιδές των βαριά πασχόντων ασθενών, παρατείνει την θητεία του ήδη υπηρετούντος προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας (Σαντορίνη). Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζει τις χρονοβόρες διαδικασίες προσλήψεων και εξασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία του Νοσοκομείου, μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για την υπογραφή νέων συμβάσεων.

- Η δεύτερη τροπολογία-προσθήκη, συμπληρώνοντας τις ρυθμίσεις που θεσπίστηκαν με το άρθρο 100 του ν. 4368/2016 για τις διαδικασίες πρόσληψης επικουρικών ιατρών, έρχεται να απλοποιήσει και να επιταχύνει τη διαδικασία πρόσληψης ιατρικού προσωπικού στους δημόσιους φορείς Υγείας, με διαφανή τρόπο και κριτήρια μοριοδότησης ανάλογα του ΑΣΕΠ. Η ρύθμιση αφορά στην ολοκλήρωση των προσλήψεων μετά από έγκριση του Υπ. Υγείας και μέσω ηλεκτρονικών μητρώων που καταρτίζονται και τηρούνται στις κατά τόπους Δ.Υ.Π.Ε.

Ωστόσο το θέμα το δεύτερο αναφορικά με τις προσλήψεις των επικουρικών, έχει δημιουργήσει όπως είπαμε παραπάνω έντονες αντιδράσεις, με βουλευτές της Αντιπολίτευσης, να κάνουν λόγο για καθαρά ρουσφετολογική διάταξη.

Χαρακτηριστική είναι η καυστική δήλωση του Βουλευτή Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη Τομεάρχη υγείας Κων. Μπαργιώτα, ο οποίος επεσήμανε μεταξύ άλλων, ότι «Ο κ. Πολάκης καταστρατηγεί το ΑΣΕΠ, νομιμοποιεί την πλαστογραφία, αποδιοργανώνει το θεσμικό πλαίσιο και ταυτόχρονα κουνάει το δάκτυλο στους άλλους. Αυτή η κυβέρνηση έρχεται από παλιά. Από τις εποχές των Γκόρτσων και των Μαυρογιαλούρων…».

Διαβάστε ακόμη:

Καυστικός Μπαργιώτας για προσλήψεις επικουρικών - Αυτή κυβέρνηση έρχεται από παλιά

Πολάκης για τη διαφθορά στην υγεία: Ακόμη και σήμερα δρουν πολλά τρωκτικά

Με κομματική συναίνεση επικυρώνεται από τη Βουλή το γραφείο του ΠΟΥ στην Αθήνα