ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Υπ. Υγείας: Αναλυτικά οι δράσεις ανταπόκρισης στις πυρκαγιές του περασμένου μήνα

Υπ. Υγείας: Αναλυτικά οι δράσεις ανταπόκρισης στις πυρκαγιές του περασμένου μήνα

Αναλυτικά στοιχεία για τις δράσεις ανταπόκρισης στις φονικές πυρκαγιές που έπληξαν την Ανατολική Αττική πριν από έναν μήνα παρουσίασε το υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, από την επόμενη ημέρα των φονικών πυρκαγιών της 23ης Ιουλίου μέχρι και σήμερα, έχει ενεργοποιήσει μια σειρά από δράσεις με στόχο την επιστημονικά τεκμηριωμένη και διαχειριστικά λειτουργική και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών και τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, σε συνεργασία με τις εξειδικευμένες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Αρχικά, προχώρησε στην έκδοση αναλυτικής εγκυκλίου από τις 26 Ιουλίου, η οποία αφορούσε ενδεδειγμένα μέτρα πρόληψης και προστασίας των πολιτών και των εργαζομένων τον καθαρισμό και την αποκατάσταση του οικοσυστήματος στις πληγείσες περιοχές, με οδηγίες προς τους αρμόδιους φορείς της Περιφέρειας Αττικής.

Ταυτόχρονα, οι υπηρεσίες του ΚΕΕΛΠΝΟ δημοσιοποιήσαν αναλυτικές οδηγίες για πρόληψη και προστασία, που αφορούν τους κατοίκους των περιοχών και εστιάζουν κυρίως στις δράσεις της καθημερινότητας, αμέσως μετά τις πυρκαγιές, όπως έκθεση σε καπνό, υδροληψία και τροφές, καθώς και τη λήψη ατομικών μέσων προστασίας προκειμένου να αποφύγουν πιθανές επιπτώσεις από την έκθεση σε επικίνδυνα υπολείμματα των πυρκαγιών.

Παράλληλα, στο πεδίο και με την ευθύνη συντονισμού από το ΕΚΕΠΥ, λειτουργούν με στόχο την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των πληγέντων, κλιμάκια ειδικών επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ, της 1ης ΥΠΕ σε συνεργασία με την ομοσπονδία ΑΡΓΩ και τους Γιατρούς του Κόσμου, που μέχρι σήμερα έχουν εξετάσει πάνω από 500 άτομα που είχαν ανάγκη ιατρικής ή ψυχολογικής βοήθειας.

Τέλος, παρακολουθεί καθημερινά τα στοιχεία των τακτικών μετρήσεων των φορέων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά και ειδικών επιστημονικών εργαστηρίων, με σκοπό την άμεση ενημέρωση και διαχείριση επιπτώσεων από την αύξηση τιμών τοξικών υλικών στην περιοχή. Μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν κρίθηκε απαραίτητο, αφού όλες οι τιμές παραμένουν σε κανονικά επίπεδα και οι εργασίες αποκατάστασης συνεχίζονται με τήρηση όλων των επιβαλλόμενων κανόνων υγιεινής και ασφάλειας που επιβάλλει το θεσμικό πλαίσιο του υπουργείου Εργασίας.

Κεντρική φωτογραφία: Ευρωκίνηση

BEST OF NETWORK

Lockdown: Ο οδικός χάρτης για την άρση των μέτρων - Πάσχα εντός των πυλών, ορόσημο η 14η Μαΐου

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Δουλέμποροι σε ρόλο κατασκόπων στο Αιγαίο; Τι ερευνούν ΕΥΠ και Λιμενικό

Κέιτ Μίντλετον: Μία βασίλισσα «σε αναμονή» - Πώς προετοιμάζεται αθόρυβα για το μελλοντικό της ρόλο

Πάσχα 2021: Τι ώρα θα πούμε το «Χριστός Ανέστη» στην Ανάσταση - Τι θα γίνει με το Άγιο Φως

Τριπλό «χουνέρι» της Ελλάδας στον Ερντογάν: Το… φυσάει και δεν κρυώνει ο «σουλτάνος»

Θεοδωρικάκος στο Newsbomb.gr: Εθνικά υπεύθυνη η απόφαση Μητσοτάκη για εκλογές στο τέλος της 4ετίας

Καμπανάκι Θωμαΐδη για τα κορονοπάρτι: Αύξησαν το ιικό φορτίο - «Ακροβατούμε σε τεντωμένο σχοινί»

European Super League: Ήρθε, απείλησε και γκρεμίστηκε σαν «χάρτινος πύργος»

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Ένοχος για φόνο ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν - Ποια ποινή αντιμετωπίζει

Κορονοπάρτι: Κωδικός «καθαρές πλατείες» από την ΕΛΑΣ - Σε επιφυλακή αστυνομικοί, έτοιμοι να επέμβουν

Αυξάνονται οι υποχρεωτικές αργίες μέσα στο χρόνο: Από 5 γίνονται 8

Μόλις είδαμε το μεγαλύτερο κόλπο της «Συμμορίας των 12»