ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Εργοθεραπευτές κατά υπουργείου για τον Κανονισμό Παροχών

«Παράνομες μεθοδεύσεις οι οποίες στραγγαλίζουν επαγγελματικά τον κλάδο περιλαμβάνει η τελευταία τροποποίηση του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ)», σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργοθεραπευτών. 

Εργοθεραπευτές κατά υπουργείου για τον Κανονισμό Παροχών

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου, «σύμφωνα με προσχέδιο της τροποποίησης, ο ΕΟΠΥΥ ανοίγει το δρόμο σε δευτεροβάθμιες δομές περίθαλψης για να πραγματοποιούν μεμονωμένες πράξεις εργοθεραπείας που εντάσσονται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, κατά παράβαση της υπάρχουσας νομοθεσίας, με σκοπό να παρακάμψει τους ιδιώτες εργοθεραπευτές».

Πιο συγκεκριμένα, όπως τονίζουν οι εργοθεραπευτές, «ο νέος ΕΚΠΥ προβλέπει τα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ Κέντρα Αποκατάστασης Αναπήρων, τα οποία εκ του νόμου θεωρούνται μονάδες δευτεροβάθμιας περίθαλψης, να μπορούν να πραγματοποιούν μεμονωμένες πράξεις ειδικής αγωγής μέσω ειδικής σύμβασης, λογοθεραπείες, εργοθεραπείες, ψυχοθεραπείες. Μάλιστα, οι ιατροί του ΚΑΑ θα μπορούν να συνταγογραφούν εργοθεραπείες για τον εργοθεραπευτή του ιδίου του ΚΑΑ. Η συγκεκριμένη διάταξη οδηγεί ξεκάθαρα σε «υπερσυνταγογράφηση», «καταχρηστική ζήτηση εξετάσεων ή/και θεραπευτικών πράξεων», «προκλητή ζήτηση» και «κατευθυνόμενη συνταγογράφηση».

Σύμφωνα με την ερμηνεία των εργοθεραπευτών, το υπουργείο Υγείας, προχωρά σε αυτή τη μεθόδευση, καθώς ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών αρνείται από το 2016 τις προτεινόμενες από τον ΕΟΠΥΥ συμβάσεις, καθώς τις θεωρεί άδικες.

Οι ίδιοι κατηγορούν την ηγεσία του υπουργείου, ότι δεν τηρεί τις δημόσιες δεσμεύσεις της για την ειδική αγωγή και προειδοποιούν οτι θα εναντιωθούν στον κανονισμό, με όσα μέσα διαθέτουν.