ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Διαβουλεύσεις για την Πρωτοβάθμια Υγεία

Το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας συζητήθηκε σε συνάντηση του υπουργού Υγείας με τη διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και εκπροσώπους ασθενών. 

Διαβουλεύσεις  για την Πρωτοβάθμια Υγεία

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, τόνισε ότι κοινή θέση του ιατρικού κόσμου και των ασθενών, αποτελεί το αίτημα για ένα Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας που θα παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, θα αξιοποιεί το υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό της χώρας και θα διασφαλίζει την ελεύθερη πρόσβαση, όλων των ασθενών, στο γιατρό που έχουν ανάγκη.

«Ζητούμε ελεύθερη επιλογή γιατρού και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, για όλους τους πολίτες και ειδικά για τους ασθενέστερους οικονομικά ασθενείς, οι οποίοι πλήττονται περισσότερο με το νέο σύστημα καθώς αποκόπτονται από τον εξειδικευμένο ιατρό που έχουν ανάγκη. Ένα υψηλού επιπέδου σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας πρέπει να καλύπτει ισότιμα όλους τους ασθενείς, στο τελευταίο άκρο της Ελλάδας και να αντιμετωπίζει με σεβασμό τον ιατρικό κόσμο, αξιοποιώντας το υψηλού επιπέδου εξειδικευμένο ιατρικό δυναμικό της χώρας προς όφελος του ασθενή και της δημόσιας υγείας», τόνισε ο κ.Πατούλης.

Ο Ανδρέας Ξανθός, επεσήμανε ότι το νέο σύστημα πρόκειται να εφαρμοστεί σταδιακά, όταν θα στελεχωθεί με το απαραίτητο προσωπικό.

Σχετικά με το σύστημα των υποχρεωτικών παραπομπών στους εξειδικευμένους γιατρούς, ο υπουργός ανέφερε ότι θα εξαιρεθούν τα έκτακτα περιστατικά καθώς και τα χρόνια περιστατικά που εμπίπτουν στα σχετικά θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Aναφορικά με το αίτημα για καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας των συνεργαζόμενων ιατρών, το οποίο έθεσαν ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ του ΙΣΑ , ο κ.Ξανθός δεσμεύτηκε ότι θα επαναξιολογηθεί το πλαίσιο, μέσα όμως στα όρια των κλειστού προϋπολογισμού ενώ υπό συζήτηση είναι το θέμα των συλλογικών συμβάσεων για τους γιατρούς που θα συνεργαστούν.

Στον υπουργό παραδόθηκε υπόμνημα με τις θέσεις της Διαρκούς Κοινής Επιτροπής, για το Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας, με βάση τις αποφάσεις, που ελήφθησαν ομόφωνα. Στο υπόμνημα μεταξύ άλλων, συνοψίζεται το τι ζητά η επιτροπή από το πρωτοβάθμιο σύστημα.

Οι εκπρόσωποι των ασθενών διατύπωσαν τις απορίες τους, επισημαίνοντας ότι το σημαντικότερο θέμα που τους απασχολεί είναι ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού και ο ρόλος του, ειδικά στις περιπτώσεις των ασθενών με χρόνιες παθήσεις που χρήζουν εξειδικευμένης φροντίδας.