ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Στη Βουλή η τροπολογία για τα αναδρομικά

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τα αναδρομικά εργαζομένων με ειδικά μισθολόγια, η οποία περιλαμβάνει και τους γιατρούς του ΕΣΥ. Ήδη ξεκίνησε η συζήτηση στην Ολομέλεια, δεν αποκλείεται ονομαστική ψηφοφορία.

Στη Βουλή η τροπολογία για τα αναδρομικά

Η τροπολογία προβλέπει εφάπαξ καταβολή χρημάτων και η προκαλούμενη δαπάνη ανέρχεται σε 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε μικτούς όρους και 820 εκατομμύρια καθαρά, που θα καλυφθούν από πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού.

Όπως ορίζεται, το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε δικαιούχο, είναι η διαφορά μεταξύ των μηνιαίων αποδοχών που ίσχυαν στις 31.7.2012 και των μηνιαίων αποδοχών που καταβλήθηκαν μετά τις μισθολογικές ρυθμίσεις του ν.4093/2012.

Η ημερομηνία έναρξης και το χρονικό διάστημα βάσει του οποίου θα υπολογιστούν τα αναδρομικά για κάθε κατηγορία προσωπικού ποσών ορίζονται ανάλογα με όσα έχει αποφασίσει το Συμβούλιο Επικρατείας για κάθε σχετική προσφυγή.

Για τους γιατρούς του ΕΣΥ, τους γιατρούς Δημόσιας Υγείας, τους επικουρικούς και ειδικευόμενους το διάστημα επιστροφής αναδρομικών υπολογίζεται από 13.11.2014 έως και 31.12.2016.

Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας θα καθοριστούν τα ποσά, ο χρόνος και η διαδικασία καταβολής. Διευκρινίζεται ότι δεν επηρεάζονται οι τακτικές μηνιαίες αποδοχές των γιατρών, όπως αυτές έχουν προσδιορισθεί από 1.1.2017.

Αναδρομικά θα λάβουν επίσης στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί, όπως και συνταξιούχοι των παραπάνω κατηγοριών.

Για την τροπολογία μίλησε ο πρωθυπουργός, σε εκδήλωση της Πολεμικής Αεροπορίας, ανακοινώνοντας πως στους ένστολους τα αναδρομικά θα πληρωθούν εντός του Δεκεμβρίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως είναι «το πρώτο θετικό δημοσιονομικό μέτρο που έρχεται στην βουλή, για την αποκατάσταση της αδικίας που υπέστησαν άνθρωποι που ασκούν λειτούργημα στον τόπο».

Όλη η τροπολογία εδώ

Διαβάστε επίσης:

Σε σύγχυση οι γιατροί για τα αναδρομικά