ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Εντατικοποίηση υγειονομικών ελέγχων στην εορταστική αγορά

Με νέα εγκύκλιο, το υπουργείο Υγείας ζητά από τις αρμόδιες υπηρεσίες των περιφερειών να εντείνουν τους ελέγχους, με έμφαση σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Εντατικοποίηση υγειονομικών ελέγχων στην εορταστική αγορά

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, βασικός στόχος είναι να προστατευθεί η δημόσια υγεία, καθώς οι επιδημίες τροφιμογενών νοσημάτων συνδέονται με την κατανάλωση φαγητού σεδιάφορα είδη επιχειρήσεων. «Η ελλιπής υγιεινή, συχνά σε συνδυασμό με τη κακή διαχείριση τροφίμων και τον ακατάλληλο έλεγχο θερμοκρασίας, είναι αιτία μόλυνσης τροφίμων από διαφορετικές μικροβιολογικές, χημικές ή φυσικές προσμίξεις», αναφέρεται στο κείμενο.

Με αυτό το σκεπτικό, οι υγειονομικές υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων καλούνται ενόψει των εορτών να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους που ήδη διενεργούν και λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο κινδύνου να δώσουν προτεραιότητα σε ορισμένους τομείς της αγοράς.

Συγκεκριμένα ζητούνται έλεγχοι σε: όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, χώρους εκδηλώσεων, επιχειρήσεις αναψυχής, οχήματα μεταφοράς προϊόντων, προσωρινούς πάγκους που αναπτύσσονται είτε σε υπαίθριους είτε σε κλειστούς χώρους, τουριστικά καταλύματα.

Επίσης θα πρέπει να ελέγχθούν πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και γενικότερα σε όλες οι μονάδες παραγωγής, διάθεσης, διανομής ευαλλοίωτων τροφίμων.

Το υπουργείο ζητά από τις περιφέρειες να απαλλάξει τους ελεγκτές από άλλα καθήκοντα αυτές τις μέρες, ενώ καλεί τους ελεγκτές να είναι αυστηροί και εκτός από τη διερεύνηση των δραστηριοτήτων που αφορούν τα τρόφιμα, να ρίχνουν και... μια ματιά στο αν εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος!