ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Τι προβλέπει το εθνικό σχέδιο του υπουργείου για τον καρκίνο

Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου.

Τι προβλέπει το εθνικό σχέδιο του υπουργείου για τον καρκίνο

Την «Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση του καρκίνου», περιέγραψε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός στην εκδήλωση που πραγματοποίησε η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», με κεντρικό ομιλητή τον Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Vytenis Andriukaitis.

O υπουργός υποστήριξε ότι «πλέον υπάρχουν μεγαλύτερες δυνατότητες για εφαρμογή μέτρων με στόχο τη δραστική αντιμετώπιση των προβλημάτων καθημερινότητας των καρκινοπαθών και την απρόσκοπτη πρόσβασή τους σε νέες διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπείες».

Ο ίδιος περιέγραψε τους 8 άξονες της Εθνικής Στρατηγικής:

1. Ίδρυση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών, το οποίο θα αναλάβει το συντονισμό των δράσεων πρόληψης και ολοκληρωμένης φροντίδας των ασθενών, την προαγωγή της έρευνας, την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορεών. Σύμφωνα με τον υπουργό, το σχετικό νομοσχέδιο είναι έτοιμο να εισαχθεί στη Βουλή.

2. Άμεση πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών σε θεραπείες, χωρίς γραφειοκρατικές «αγκυλώσεις», μέσα από το νέο μηχανισμό Αξιολόγησης Φαρμάκων και Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ).

3. Ενσωμάτωση διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, μέσω του συστήματος της ΗΔΙΚΑ. Τα πρώτα πρωτόκολλα θα αφορούν τους καρκίνους του μαστού, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα , του προστάτη και τις κακοήθειες του αιμοποιητικού συστήματος.

4. Κατάρτιση αξιόπιστων Μητρώων Ασθενών, για όλες τις μεγάλες κατηγορίες ογκολογικών παθήσεων και σε διασύνδεση με τον ηλεκτρονικό φάκελο Υγείας.

5. Ανάπτυξη του Δικτύου Μονάδων Ιατρικής Ακριβείας που έχει δρομολογηθεί σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Παιδείας. Η αρχική πρόβλεψη είναι να λειτουργήσουν 4 τέτοιες μονάδες, με στόχο τη σταδιακή εφαρμογή των νέων εξελίξεων στη μοριακή ιατρική , στη γονιδιακή διάγνωση και θεραπεία.

6. Έγκριση αποζημίωσης νέων βιοδεικτών από τον ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται για 12 βιοδείκτες, οι οποίοι αποτελούν τη βάση της εξατομικευμένης θεραπείας των ασθενών.

7. Αναβάθμιση της ανακουφιστικής φροντίδας των καρκινοπαθών, με την ευχερή πρόσβαση σε οπιοειδή αναλγητικά και φαρμακευτική κάνναβη μέσα από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, με «ειδική συνταγή ναρκωτικών» που θα χορηγείται από γιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων.

8. Εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου πρόληψης και συστηματικού προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο, με στόχο την προαγωγή της υγείας, την έγκαιρη διάγνωση και τη μείωση της θνησιμότητας. Σε αυτό το πεδίο, το υπουργείο σχεδιάζει ενάμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ο Ανδρέας Ξανθός ανέφερε ότι οι 8 αυτοί άξονες συνθέτουν μια ολιστική στρατηγική και κυρίως εφαρμόσιμη πολιτική που θα αφορά όλο το φάσμα της φροντίδας υγείας: από την πρωτογενή πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, την κατάλληλη θεραπεία και κλινικοεργαστηριακή παρακολούθηση, μέχρι την παρηγορητική και ανακουφιστική φροντίδα.

Διαβάστε επίσης:

Στην Αθήνα ο Επίτροπος Υγείας, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: 8 + 1 συμβουλές πρόληψης