ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ταχεία ενεργοποίηση των ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ επιδιώκει το υπουργείο

Τρία ελικόπτερα παραμένουν καθηλωμένα λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Ταχεία ενεργοποίηση των ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ επιδιώκει το υπουργείο

Το υπουργείο Υγείας έχει στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών για την επισκευή και επανένταξη των ελικοπτέρων στο στόλο του ΕΚΑΒ, ώστε να γίνονται αεροδιακομιδές ασθενών από απομακρυσμένες, νησιωτικές ή δύσβατες περιοχές της χώρας.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη για το θέμα στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, εξετάστηκε και η δυνατότητα περισσότερων βάσεων αεροδιακομιδών ανά την επικράτεια, όπως για παράδειγμα στο Άκτιο, τη Χαλκιδική, την Κρήτη και αλλού.

Στα τέλη του 2018, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Παναγιώτης Τζανετής είχε δηλώσει πως η Κρήτη θα είναι η πρώτη περιοχή της χώρας στην οποία θα εφαρμοστεί το σχέδιο πρωτογενών αεροδιακομιδών. Αυτό σημαίνει οτι θα γίνονται μόνο αεροδιακομιδές από ένα νοσοκομείο σε ένα άλλο - όπως σήμερα - αλλά επιχειρήσεις ελικοπτέρων σε σοβαρά περιστατικά που συμβαίνουν σε περιοχές δύσβατες για τα ασθενοφόρα.

Σε ο,τι αφορά την επισκευή των ελικοπτέρων, αυτή αναμένεται να γίνει με μια ακόμη δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», το οποίο έχει επιπλέον προσφερθεί και για την αγορά 2 νέων αεροπλάνων για αεροδιακομιδή και παροχή ενισχυμένης ιατρικής φροντίδας κατά τη διάρκεια της αερομεταφοράς.

Θα είναι η δεύτερη μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος προς το ΕΚΑΒ, μετά την αγορά 143 ασθενοφόρων τα οποία ήδη έχουν ενταχθεί στο στόλο του Κέντρου.

Οι αεροδιακομιδές πραγματοποιούνται σήμερα με πτητικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας (μεταγωγικά αεροσκάφη και ελικόπτερα Super Puma).