ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Υπαναχώρηση του υπουργείου για τις εξετάσεις ειδικότητας, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις

Παίρνουν πίσω τη βαθμολόγηση στον τίτλο ειδικότητας και επανεξετάζουν τη ρύθμιση.

Υπαναχώρηση του υπουργείου για τις εξετάσεις ειδικότητας, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις

Μετά τις έντονες αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου σχετικά με το νέο σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων για την απόκτηση ιατρικής ειδικότητας, το υπουργείο Υγείας φαίνεται πως κάνει ένα βήμα πίσω και αναθεωρεί τη σχετική ρύθμιση πριν ακόμη την εφαρμόσει!

Όπως επισήμως ανακοινώθηκε, στις πρώτες πανελλαδικές εξετάσεις - οι οποίες δρομολογούνται για το δεύτερο εξάμηνο του 2019 - δεν θα υπάρξει βαθμός στον τίτλο της ειδικότητας.

Το υπουργείο Υγείας θα επανεξετάσει νομοθετικά το περιεχόμενο της σχετικής ρύθμισης, η οποία σε κάθε περίπτωση δεν αφορά τους ειδικευόμενους γιατρούς που εκπαιδεύονται σήμερα με το προηγούμενο πλαίσιο.

Από την Αριστοτέλους δηλώνουν ότι ακούν και σταθμίζουν τα επιχειρήματα υπέρ και κατά του νέου συστήματος, αν και εξακολουθούν να υποστηρίζουν οτι «πρόκειται για αναδιοργάνωση και αναβάθμιση της ιατρικής εκπαίδευσης».

Είχαν προηγηθεί έντονες αντιδράσεις από τους ειδικευόμενους και τους νοσοκομειακούς γιατρούς αλλά και από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογος, ο οποίος χαρακτήρισε το νέο σύστημα «Βατερλό της ιατρικής εκπαίδευσης».

Το νέο σύστημα - που όπως φαίνεται θα ισχύσει τροποποιημένο - προβλέπει πανελλαδικές εξετάσεις οι οποίες θα διαξάγονται 4 φορές το χρόνο και θα είναι γραπτές και προφορικές.

Προβλέπονται εξεταστικά κέντρα μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και επίδομα 150 ευρώ για τα έξοδα μετακίνησης των γιατρών που δεν διαμένουν στις πόλεις αυτές, αλλά μόνο για μια εξεταστική περίοδο. Αν δηλαδή ο γιατρός αποτύχει στην πρώτη εξέταση, δεν δικαούται εκ νέου το επίδομα. Επιπλέον, όποιος γιατρός αποτυγχάνει στα προφορικά, δεν θα μπορεί να κατοχυρώσει τις επιτυχείς γραπτές εξετάσεις, αλλά θα πρέπει να εξετάζεται σε όλα από την αρχή.

Στον τίτλο της ειδικότητας θα αναγράφεται και βαθμός ανάλογος του πανεπιστημιακού πτυχίου (καλώς, λίαν καλώς, άριστα).

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) με τη συγκεκριμένη ρύθμιση η κυβέρνηση «χωρίζει τους γιατρούς σε ικανούς, ικανότερους, λιγότερο ικανούς, αντί να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ουσιαστική αναβάθμιση της ιατρικής εκπαίδευσης, ώστε όλοι οι γιατροί να είναι άριστοι».

Διαβάστε επίσης:

ΠΙΣ: Νέο Βατερλώ του υπουργείου Υγείας με τις εξετάσεις ειδικότητας των νέων γιατρών