ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Σύσταση ομάδας εργασίας από το υπουργείο Υγείας για το clawback των διαγνωστικών κέντρων

Tην σύσταση ομάδας εργασίας με σκοπό την άμεση διερεύνηση (μέχρι την Παρασκευή, 7/6), ενός δικαιότερου τρόπου κατανομής του clawback, με απευθείας συζητήσεις της Διοίκησης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και της Συντονιστικής Επιτροπής των Διαγνωστικών Εργαστηρίων, πρότεινε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Σύσταση ομάδας εργασίας από το υπουργείο Υγείας για το clawback των διαγνωστικών κέντρων

Την πρόταση του υπουργού αποδέχτηκαν, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (Π.Ι.Σ.), ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (Ι.Σ.Α.), και εκπρόσωποι του κλάδου της υγείας που συμμετείχαν σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 Ιουνίου στο υπουργείο Υγείας.

Ο υπουργός ανέφερε ότι μέσω του rebate και του clawback υπήρξε μια σοβαρή οικονομική επιβάρυνση στους παρόχους, που πυροδότησε το τελευταίο διάστημα αντιδράσεις και κινητοποιήσεις με συνέπεια την ταλαιπωρία των πολιτών.

Τόνισε δε, ότι το σημερινό στρεβλό σύστημα και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί δεν δίνουν τη δυνατότητα εξεύρεσης ιδανικής λύσης, ωστόσο υπάρχει το περιθώριο να γίνουν διορθωτικές κινήσεις με στόχο τη δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ του υπουργείου Υγείας, του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., των συμβεβλημένων παρόχων και την εφαρμογή ενός νέου βιώσιμου πλαισίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός, Παύλος Πολάκης, αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που υλοποίησε τα τελευταία τέσσερα χρόνια το υπουργείο Υγείας προς αυτή την κατεύθυνση (δημιουργία ξεχωριστών κωδικών, αύξηση ορίου δαπανών σε συγκεκριμένες εξετάσεις κ.α.) και παρουσίασε την τελική διαμόρφωση του φετινού προϋπολογισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που προβλέπει την ενίσχυση κατά 9 εκ. ευρώ του ορίου δαπανών για τις διαγνωστικές εξετάσεις.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ι.Σ.Α., Γιώργος Πατούλης επεσήμανε την ανάγκη εξορθολογισμού της διαδικασίας για να μην κινδυνεύσουν να κλείσουν τα μικρά διαγνωστικά κέντρα και ζήτησε την αύξηση του προϋπολογισμού για το 2018.

pis

Οι δεσμεύσεις του υπουργού

Ο κ. Ξανθός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για αύξηση του προϋπολογισμού, ενώ δέχτηκε ότι η τελική πρόταση που θα συμφωνηθεί για τον επιμερισμό του clawback, θα έχει εφαρμογή από το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Δεσμεύθηκε επίσης να επιταχυνθεί η ενσωμάτωση των διαγνωστικών πρωτοκόλλων που έχουν εκπονηθεί στο σύστημα της Η.ΔΙ.Κ.Α., για τον επιστημονικά τεκμηριωμένο έλεγχο της ζήτησης εξετάσεων, να «παγώσει» η διαδικασία που προβλέπει ότι τα διαγνωστικά κέντρα υποχρεούνται να δηλώσουν στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. τα όργανα που διαθέτουν στα εργαστήριά τους, καθώς και ότι θα αναζητηθεί μέσω του Ε.Φ.Κ.Α., η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πρώην ασφαλιστικών ταμείων προς τα διαγνωστικά κέντρα (πρόκειται για οφειλές που χρονολογούνται πριν το 2012).

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., Βασίλης Πλαγιαννάκος, ο αντιπρόεδρος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., Τάκης Γεωργακόπουλος, ο προεδρεύων του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.), Αναστάσιος Βασιάδης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (Ι.Σ.Α.), Γιώργος Πατούλης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος, Φώτης Πατσουράκος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδ. Πρωτοβάθμιας Υγείας (Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ.), Θεόδωρος Χατζηπαναγιώτου, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ.), Γεώργιος Βουγιούκας και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Πολυϊατρείων (ΠΑΝ.ΙΔ.Ι.), Δημήτριος Φατσίτας.

Πανελλήνιες 2019: Δείτε πρώτοι τα θέματα, τις απαντήσεις τους και τις εκτιμήσεις για τις βάσεις 2019

Διαβάστε επίσης:

Ανεξέλεγκτο το clawback και το 2019 - Εμπλοκή και με τους ευρωπαϊκούς ασφαλιστικούς φορείς

Το clawback στα ύψη - Μόνη λύση για τη διάσωση Υγείας και Οικονομίας οι 3 κλειστοί προϋπολογισμοί