ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ξανθός: «Το ΕΣΥ επιστρέφει στη φάση της πιο δραματικής υποστελέχωσης»

Τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού μετά την επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας σχολίασε ο πρώην υπουργός Υγείας, βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

Ξανθός: «Το ΕΣΥ επιστρέφει στη φάση της πιο δραματικής υποστελέχωσης»

Ο κ. Ξανθός επισημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί εθιμοτυπικές επισκέψεις στα Υπουργεία, χωρίς να έχει ατζέντα και «χωρίς επίγνωση της πραγματικότητας», χαρακτηρίζοντας το πρόγραμμα, που έχει παρουσιάσει η Ν.Δ. στον τομέα της Υγείας ως «μια έκθεση ιδεών χωρίς κανένα εχέγγυο υλοποίησης»

Ο τέως υπουργός Υγείας διευκρινίζει ότι οι μόνες συγκεκριμένες αναφορές που έχουν γίνει για την υγεία (όπως είναι η δυνατότητα ιδιωτικών εταιρειών να έχουν ενεργό ρόλο στα δημόσια νοσοκομεία) προκαλούν αντιδράσεις λόγω του ακραία νεοφιλελεύθερου χαρακτήρα τους.

«Ο Πρωθυπουργός αναγκάζεται να κάνει γενικόλογες δηλώσεις που απλώς τον εκθέτουν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός, ο οποίος δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την φράση ότι «Υπουργείο της Απελπισίας που θα μετατραπεί σε Υπουργείο της Ελπίδας», λέγοντας ότι η ρητορική αυτή αναδεικνύει έλλειμμα επεξεργασμένης στρατηγικής και τακτικής και όχι δυναμική ουσιαστικών αλλαγών.

Ο κ. Ξανθός επισημαίνει:

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν τόλμησε να μιλήσει για “καμένη γη” ή για “διάλυση” στην Υγεία. Γιατί ξέρει καλά ότι το αφήγημα αυτό δεν πείθει κανένα. Γιατί οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ και οι ασθενείς γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι υπήρχαν και υπάρχουν προβλήματα στα νοσοκομεία, αλλά είδαν τα προηγούμενα χρόνια τα πράγματα να βελτιώνονται, να καλύπτονται σιγά-σιγά τα κενά σε προσωπικό, να μην υπάρχουν ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά, να υπάρχει κανονικότητα στις πληρωμές του προσωπικού και των προμηθευτών, να μην δημιουργούνται χρέη στα νοσοκομεία, να αναβαθμίζονται οι υποδομές, ο εξοπλισμός και οι παρεχόμενες υπηρεσίες . Κάθε καλοπροαίρετος πολίτης είδε στη πράξη στήριξη και όχι εγκατάλειψη της δημόσιας περίθαλψης, ξέρει ότι η δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων στο ΕΣΥ είναι εγγυημένη, σε αντίθεση με την περίοδο της διακυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που υπήρχε αποκλεισμός τους και “υγειονομική φτώχεια” στη χώρα.

Ο θιασώτης του “λιγότερου Κράτους” και της αγοράς υπηρεσιών υγείας από τον ιδιωτικό τομέα, δεν έχει καμιά αξιοπιστία όταν υπόσχεται ότι θα λύσει τα προβλήματα του ΕΣΥ και ότι η “Υγεία θα κάνει άλμα στο μέλλον” !

Η “ποιοτική δημόσια υγεία” κ. Μητσοτάκη στην οποία συχνά αναφέρεστε, απαιτεί ενδυνάμωση του ΕΣΥ και όχι νεοφιλελεύθερη μετάλλαξή του, προϋποθέτει ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ και ανάπτυξη του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, σταδιακή ενίσχυση των δημόσιων δαπανών υγείας με στόχο το 6% του ΑΕΠ όπως είχαμε παρουσιάσει στο κυβερνητικό πρόγραμμα της επόμενης 4ετίας και, πάνω απ ’όλα, μόνιμες προσλήψεις γιατρών-νοσηλευτών- λοιπού προσωπικού με βάση τον κανόνα 1:1 .

Ο κ. Μητσοτάκης ούτε για επιπλέον αύξηση του ορίου δαπανών του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ λέει κουβέντα, ενώ για το μείζον θέμα των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό με την επαναφορά του μνημονιακού κανόνα 1:5 που πρεσβεύει, το ΕΣΥ θα επιστρέψει στη φάση της πιο δραματικής υποστελέχωσης και στη διαρκή διακινδύνευση της λειτουργίας των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας όλης της χώρας. Οπότε και οι όποιες προσλήψεις νοσηλευτών ( για γιατρούς δεν έχουμε ακόμα ακούσει τίποτα) εξαγγέλλονται, είναι στην πραγματικότητα χωρίς αντίκρυσμα.

Η υπεράσπιση της πολιτικής της καθολικής κάλυψης υγείας και της αναβάθμισης της δημόσιας περίθαλψης στη μεταμνημονιακή περίοδο, είναι υπόθεση των εργαζομένων στο ΕΣΥ, των Συλλόγων Ασθενών, της κοινωνίας και της Αριστεράς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ