ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

«Θέλετε να μας εξοντώσετε;» - Η απάντηση των γιατρών για τις αλλαγές στις εφημερίες

Την ανησυχία τους εκφράζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αττικής σχετικά με τις αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και στο σύστημα εφημέρευσης στο Λεκανοπέδιο, που σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας.

«Θέλετε να μας εξοντώσετε;» - Η απάντηση των γιατρών για τις αλλαγές στις εφημερίες

Οι νοσοκομειακοί γιατροί αγνοήθηκαν παντελώς από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, το οποίο προχώρησε στο διορισμό Επιτροπής για να ασχοληθεί με το θέμα χωρίς συμμετοχή της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, επισημαίνει η ΕΙΝΑΠ.

Επίσης, η ΕΙΝΑΠ «βλέπει» σκόπιμες διαρροές από το Υπουργείο, σύμφωνα με τις οποίες «ο μόνος τρόπος για να βελτιωθεί η κατάσταση στα ΤΕΠ και να εκλείψουν τα ράντζα, είναι να έχουν γενική εφημερία τα νοσοκομεία κάθε τρεις μέρες αντί για τέσσερις. Μα θέλετε να μας εξοντώσετε;» τονίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί και προσθέτουν: «Θέλετε την ανεπάρκεια και τη γύμνια που αναφέρουμε να τη μεταφέρετε στο προσωπικό των νοσοκομείων του κέντρου, που κυριολεκτικά στενάζει από την εντατικοποίηση;»

Η προσέλευση στα ΤΕΠ έχει αυξηθεί κατά 25% τα τελευταία χρόνια. Με την πιο συχνή εφημερία, θα αυξηθεί περαιτέρω η προσέλευση και φυσικά τα ράντζα. Μάλιστα στα μεγάλα νοσοκομεία, θα πολλαπλασιαστούν, υποστηρίζει η ΕΙΝΑΠ.

Παράλληλα, η εφημερία ανά τρεις αντί για τέσσερις ημέρες σημαίνει ότι θα αυξηθεί στο έπακρο η υπερεργασία και η υπερεφημέρευση του ήδη υπηρετούντος ανεπαρκέστατου αριθμητικά προσωπικού. «Ακόμα τραγικότερη είναι η άλλη διαρροή περί εφημερίας ΤΕΠ ανεξάρτητα από την εφημερία του υπόλοιπου νοσοκομείου. Εφημερεύον ΤΕΠ σε μη εφημερεύον νοσοκομείο είναι πειραματισμός ακραίος και εξαιρετικά επικίνδυνος για τους ασθενείς στις σημερινές συνθήκες» τονίζει η Ένωση.

Κρίσιμοι παράγοντες για την επιβάρυνση των ΤΕΠ είναι η ανεπάρκεια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ο μεγάλος αριθμός διακομιδών από μικρά νοσοκομεία. Ειδικότερα:

«Το 60% - 70% των προσερχόμενων στα ΤΕΠ είναι περιστατικά ΠΦΥ που σήμερα οι δομές της είναι υποτυπώδεις. Αν αυτό δε λυθεί, ή αν δεν πάρει σοβαρό τρόπο αντιμετώπισης, η σημερινή κατάσταση θα συνεχίζεται. Τα πρώην ΠΕΔΥ, που μετονομάστηκαν σε Κέντρα Υγείας και οι ΤΟΜΥ, έτσι όπως λειτούργησαν δεν έλυσαν τα προβλήματα. Χρειάζεται μεγάλος αριθμός Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου στο λεκανοπέδιο με οικογενειακό γιατρό και ειδικότητες. Πρέπει αρκετά Κέντρα Υγείας να εφημερεύουν σε δύο ή και τρία οκτάωρα για να απορροφήσουν περιστατικά ΠΦΥ.

Γίνεται μεγάλος αριθμός διακομιδών από μικρού και μεσαίου μεγέθους νοσοκομεία προς τα μεγάλα. Διακομίζουν νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, όλης σχεδόν της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας – Ευβοίας και των νησιών. Οι διακομιδές γίνονται λόγω έλλειψης στελεχών υγείας και εξοπλισμού. Υπάρχουν και χιλιάδες ασθενείς που προτιμούν νοσοκομεία των Αθηνών και έρχονται μόνοι τους για τον ίδιο ακριβώς λόγο».

«Αφού δεν υλοποιείτε τις θεμελιώδεις προϋποθέσεις, γιατί δεν κάνετε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία;» διερωτώνται οι νοσοκομειακοί γιατροί.

- Όλος ο νότιος τομέας εξυπηρετείται από ένα «ξεδοντιασμένο» από προσωπικό Ασκληπιείο και ένα υποβαθμισμένο Τζάνειο, που στέλνει το παιδί από το νησί με σκωληκοειδίτιδα κατευθείαν στο Παίδων λόγω έλλειψης παιδοχειρουργού.

- Ο δυτικός τομέας πάσχει αντίστοιχα, με τα νοσοκομεία της Νίκαιας και του Θριασίου να έχουν τεράστιες ελλείψεις και το Αττικό να πνίγεται στα ράντζα.

- Στο βόρειο τομέα οι περισσότερες ειδικότητες εξυπηρετούνται μόνο από το Σισμανόγλειο, ενώ ο ανατολικός τομέας, πολυπληθής και αυτός, δεν έχει νοσοκομείο παρά μόνο υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας.

Ακραίο παράδειγμα, σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, είναι το νοσοκομείο «Σωτηρία», το οποίο αντί να ενισχυθεί, αφού οι πνευμονοπάθειες είναι στην 4η θέση από άποψη νοσηρότητας και θνησιμότητας, αποδυναμώθηκε επικίνδυνα (οι 12 πνευμονολογικές κλινικές έγιναν 8, οι ειδικευόμενοι από 115 έγιναν 35 και οι ειδικευμένοι από 65 έγιναν 35).

Κρίσιμος ο ρόλος του ΕΚΑΒ – Κέντρα Τραύματος στα μεγάλα νοσοκομεία

Όπως τονίζει η ΕΙΝΑΠ, ειδικό και βαρύνοντα ρόλο στη διευθέτηση, ταχεία μεταφορά και αντιμετώπιση, μπορεί να παίξει το ΕΚΑΒ, το οποίο σήμερα είναι υποβαθμισμένο από άποψη μέσων, διασωστών και γιατρών.

Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην ικανότητα του ΕΚΑΒ να αντιμετωπίζει το περιστατικό στον τόπο του συμβάντος (ανάνηψη, διασωλήνωση, σταθεροποίηση ασθενούς, κ.λπ.) που σημαίνει εκπαίδευση και παρουσία γιατρού. Επίσης, πρέπει να προβλεφθούν Κέντρα Τραύματος, «χρεωμένα στα μεγάλα νοσοκομεία, που ήδη επί δεκαετίες αγόγγυστα αντιμετωπίζουν τη συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών τραύματος και που με το έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό τους μπορούν να σώσουν ζωές. Η πολιτεία διαχρονικά δεν έχει δείξει κανένα ενδιαφέρον και καμιά σοβαρότητα στην ειδική αντιμετώπιση. Από ιδιαίτερη επιπολαιότητα και έλλειψη σοβαρότητας πάσχει και το πιο πρόσφατο "Σχέδιο Τραύματος" της ηγεσίας του ΚΕΣΥ όπως αυτό παρουσιάστηκε σε ιατρικά συνέδρια».

Παιδιατρική, ψυχιατρική, γυναικολογία, ογκολογία, είναι ειδικότητες για τις οποίες πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση, τόσο του τακτικού όσο και του επείγοντος περιστατικού. Η ΕΙΝΑΠ τονίζει:

• Για την Παιδιατρική δεν φτάνουν τα νοσοκομεία Παίδων στο κέντρο της Αθήνας. Το Παίδων Πεντέλης είναι εντελώς υποβαθμισμένο το ίδιο και οι παιδιατρικές κλινικές των γενικών νοσοκομείων.

• Για τους ψυχικά πάσχοντες και για την αποσυμφόρηση της άθλιας κατάστασης των ψυχιατρικών κλινικών πρώτα από όλα χρειάζονται δομές ΠΦΥ. Επίσης, επιμένουμε πως είναι απαράδεκτο να εφημερεύει ψυχιατρικό τμήμα γενικού νοσοκομείου σε διαφορετική ημέρα από το υπόλοιπο νοσοκομείο.

• Τα νοσοκομεία «Αλεξάνδρα, «Έλενα Βενιζέλου» και οι γυναικολογικές κλινικές των γενικών νοσοκομείων δεν φτάνουν για την κάλυψη των αναγκών ούτε για τη γενική εφημερία.

• Αντίστοιχη κατάσταση ισχύει και για τα τρία ογκολογικά νοσοκομεία.

Στη γενική εφημερία πρέπει να προβλέπεται 24ωρη λειτουργία όλων των εργαστηρίων (ακτινολογικά, αξονικός, υπέρηχοι, βιοχημικά κ.λπ.) με το ανάλογο προσωπικό, κάτι που τώρα που δε συμβαίνει ακόμα και στα μεγάλα νοσοκομεία. Ο επικείμενος διορισμός μόνιμων γιατρών στα ΤΕΠ, πρέπει να συνδυαστεί με πολλαπλάσιους διορισμούς νοσηλευτών και τραυματιοφορέων. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν διαχρονικά ελάχιστα εφημερεύοντα Καρδιοχειρουργικά τμήματα και μόνο ένα εφημερεύον κέντρο επεμβατικής νευροακτινολογίας (για «εμβολισμούς» ραγέντων ανευρυσμάτων και άλλων αγγειακών δυσπλασιών εγκεφάλου). Αν δεν υλοποιηθούν όλα τα παραπάνω δεν μπορούμε να συζητάμε σοβαρά για βελτίωση λειτουργίας των ΤΕΠ και τρόπου εφημέρευσης στο λεκανοπέδιο, τονίζει η Ένωση.

Τέλος, οι νοσοκομειακοί γιατροί προειδοποιούν ότι «αν το Υπουργείο επιλέξει τον τρόπο του "αποφασίζουμε και διατάζουμε" η απάντηση μας θα είναι μαζική και δυναμική!».

«Πράξεις θέλουμε, που να σέβονται την προσφορά μας και να γνωρίζουν οι εκάστοτε κρατούντες, ότι εμείς που υποστηρίζουμε με νύχια και με δόντια τη λειτουργία των νοσοκομείων, έχουμε ως ισχυρό μας σύμμαχο τους ασθενείς» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Πηγή: Newsbomb.gr