ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Νέος κορονοϊός: Υπαρκτή η πιθανότητα κρούσματος στην Ελλάδα μέσα στις επόμενες εβδομάδες

Σε άμεσες προσλήψεις προχωρά ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, ώστε να ενισχυθεί ο μηχανισμός έγκαιρης αναγνώρισης και αντιμετώπισης ενδεχόμενου κρούσματος του νέου κορονοϊού στη χώρα μας. 

Νέος κορονοϊός: Υπαρκτή η πιθανότητα κρούσματος στην Ελλάδα μέσα στις επόμενες εβδομάδες

Αυτό αποφάσισε μεταξύ άλλων, η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας, που συγκάλεσε ο Βασίλης Κικίλιας, και ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (03/02/2020). Η συνεδρίαση διήρκεσε πάνω από δύο ώρες.

Με τις προσλήψεις αυτές θα καλυφθούν κενά σε εργαστήρια, νοσοκομεία, στις πύλες εισόδου της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό είναι 13 σε όλη τη χώρα. Τις προσλήψεις θα πραγματοποιήσει ο ΕΟΔΥ, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Επίσης, στη σύσκεψη εξετάστηκε το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει εκπονηθεί ήδη και συζητήθηκε η ενδεχόμενη λήψη επιπλέον μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η σύσταση Διατομεακής Επιτροπής σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων και Γενικών Διευθυντών των Υπουργείων, για τον καλύτερο συντονισμό, όπως δήλωσε ο κ. Κικίλιας.

Πιθανότητα κρούσματος μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες

Πάντως, οι επιστήμονες ήταν καθησυχαστικοί, τονίζοντας ότι η χώρα μας διαθέτει υψηλό βαθμό προστασίας και συνέστησαν ψυχραιμία. Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το νέο κοροναϊό, καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας δήλωσε ότι επικαιροποιήθηκε το σχέδιο δράσης και λαμβάνονται πιο αυστηρά μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας.

«Δεν έχει έρθει ο ιός ακόμα στη χώρα μας. Η πιθανότητα υπάρχει και ανάλογα με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα, υπάρχει επαγρύπνηση και είναι ήδη πάρα πολύ αυξημένη. Αυτό που λέμε αυτές τις μέρες, είναι η επαγρύπνηση, η έγκαιρη αναγνώριση, ο εργαστηριακός έλεγχος και η απομόνωση ενός περιστατικού που θα πληροί τον ορισμό κρούσματος. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό. Ο ΕΟΔΥ κάθε μέρα δουλεύει σε αυτό το θέμα, σε συνεργασία με τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας. Θεωρούμε την πιθανότητα να έρθει ένα κρούσμα τις επόμενες τρεις εβδομάδες ως υπαρκτή, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα και για αυτό χρειάζεται επαγρύπνηση» τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Μέχρι στιγμής, έχουν ελεγχθεί 28 δείγματα περιστατικών, τα οποία χαρακτήρισε «ψευτο-ύποπτα» ο κ. Τσιόδρας, ενώ μόνο ένα ήταν στην πραγματικότητα ύποπτο, αυτό στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Κανένα από αυτά δεν αποδείχτηκε θετικό στο νέο κορονοϊό.

Το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας αποτελούν οι:

Πρόεδρος: Παναγιώτης Πρεζεράκος, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Υπουργείου Υγείας

Μέλη:

Παναγιώτης Αρκουμανέας, Πρόεδρος Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας

Ελπίδα Πάβη, Κοσμήτορας Σχολής Δημόσιας Υγείας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου

Απόστολος Βανταράκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών

Αρετή Λάγιου, Καθηγήτρια, Πρόεδρος Τμήματος Δημόσιας Υγείας και Κοινοτικής Υγείας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Σοφία Ζήση, Γενική Διευθύντρια Γενικού Χημείου του Κράτους

Βασιλική Καραούλη, Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Και Ποιότητας Ζωής Υπουργείου Υγείας

Αργυρώ Πολυχρονοπούλου, Καθηγήτρια Τμήματος Οδοντιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας ΕΚΠΑ

Ιωάννης Νικόπουλος, Ιατρός Δημόσιας Υγείας Ε.Σ.Υ.

Ειρήνη Τσιγαρίδα, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Διατροφικής Πολιτικής & Ερευνών ΕΦΕΤ.