ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Κορονοϊός: Σύσκεψη Μητσοτάκη-Κικίλια για τη «θωράκιση» της χώρας

Στο Μέγαρο Μαξίμου θα μεταβεί σήμερα Δευτέρα (24/02) ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας όπου και αναμένεται να παρουσιάσει στον πρωθυπουργό τις προτεινόμενες λύσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κινδύνων που προκύπτουν από τη ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού στην Ιταλία.

Κορονοϊός: Σύσκεψη Μητσοτάκη-Κικίλια για τη «θωράκιση» της χώρας

Στη γειτονική χώρα έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά 3 άτομα, ενώ τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 150, θέτοντας τη χώρα σε συναγερμό.



Οι Αρχές της Ιταλίας λαμβάνουν έκτακτα μέτρα ασφαλείας. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε κλείσιμο σχολείων και ακύρωση καρναβαλικών εκδηλώσεων.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, ανακοίνωσε ότι στο εξής θα απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος από τα χωριά και τις κωμοπόλεις στις οποίες σημειώθηκαν τα περισσότερα κρούσματα.

Θα υπάρξουν μόνο περιορισμένες και πολύ συγκεκριμένες εξαιρέσεις.

Η ιταλική κυβέρνηση, επίσης, αποφάσισε ότι αναβάλλονται όλες οι αθλητικές δραστηριότητες στις περιφέρειες Βένετο και Λομβαρδία, συμπεριλαμβανομένων και των ποδοσφαιρικών αγώνων της Α' Εθνικής κατηγορίας.

Το ιταλικό υπουργείο Yγείας θα μπορεί, επίσης, να απαγορεύει, σε περίπτωση που το κρίνει σκόπιμο, τις σχολικές εκδρομές, στην Ιταλία και στο εξωτερικό.

Η σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας

Χθες, Κυριακή, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για το ζήτημα του κορονοϊού.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να μην ληφθούν επιπλέον μέτρα, αλλά να δοθεί όλο το βάρος στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του πληθυσμού της χώρας μας, καθώς και στην υψηλή ετοιμότητα των υγειονομικών αρχών.

Οι επιστήμονες είπαν ότι δεν τίθεται θέμα καραντίνας ή επιδημιολογικής επιτήρησης για τους μαθητές που βρίσκονται ήδη στην Ιταλία, καθώς δεν έχουν επισκεφτεί πληγείσες περιοχές.

Το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να μην προχωρήσει προς το παρόν σε επιπλέον μέτρα, όπως η θερμομέτρηση, για τους ταξιδιώτες που έρχονται στη χώρα μας από την Ιταλία.

Επίσης, κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκεται σήμερα και και αύριο, Τρίτη, σε Πάτρα και Ηγουμενίτσα και θα ενημερώνει τα πληρώματα σε επιβατηγά και εμπορικά πλοία για τα μέτρα προφύλαξης.

Το κλιμάκιο θα εφιστά επίσης την προσοχή σε επιβάτες και πληρώματα, ώστε να εντοπίσει εάν κάποιος έχει επισκεφτεί πρόσφατα, πριν από την καραντίνα, της πληγείσες από τον ιό περιοχές της Ιταλίας.

Αναστέλλονται οι εκπαιδευτικές εκδρομές προς την Ιταλία

Αναστέλλονται όλες οι εκπαιδευτικές εκδρομές που προγραμματίζονταν και προγραμματίζονται προς την Ιταλία, μέχρι νεωτέρας, κατόπιν εντολής της Υπουργού Νίκης Κεραμέως.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μαθητές δέκα ελληνικών σχολείων βρίσκονται στη Ιταλία για εκδρομή.

Μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού σε περιοχές της γειτονικής χώρας και τη σχετική εισήγηση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, δρούμε προληπτικά, προστατεύουμε τους μαθητές, τους φοιτητές, τους σπουδαστές και τους εκπαιδευτικούς μας από τη μεταδοτική νόσο.

Προτεραιότητα έχει πάντα η προστασία των πολιτών και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας της χώρας.

Θα ακολουθήσουν σχετικές εγκύκλιοι για όλες τις δομές εκπαίδευσης.