ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Επανεκκινείται το πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων νεφρού σε παιδιά - Μοσχεύματα και από αποβιώσαντες δότες

Μέσα στην πανδημία, αποδείξαμε ότι η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι πέρα και πάνω από όλα και οι αποφάσεις του υπουργείου Υγείας έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο και ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Υγείας με αφορμή το πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων νεφρού σε παιδιά στη χώρα μας.

Επανεκκινείται το πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων νεφρού σε παιδιά - Μοσχεύματα και από αποβιώσαντες δότες

Στο πλαίσιο αυτό, από τον περασμένο Φεβρουάριο, αναφέρει ο υπουργός, «αδειοδοτήσαμε την επέκταση του προγράμματος Μεταμοσχεύσεων Νεφρού του Λαϊκού Νοσοκομείου και για Μεταμοσχεύσεις Νεφρού σε παιδιά, σε συνεργασία με το Παιδιατρικό Νοσοκομείο "Αγλαΐα Κυριακού"».

Ο κ. Κικίλιας προσθέτει επίσης: «Μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2020, έγιναν με επιτυχία τρεις μεταμοσχεύσεις νεφρού σε παιδιά από ζώντα δότη. Το πρόγραμμα, που ανεστάλη για τρεις περίπου μήνες λόγω κορονοϊού, έχει ήδη επανεκκινήσει και προγραμματίζονται έξι ακόμα παιδιατρικές μεταμοσχεύσεις από ζώντα δότη εντός του 2020. Σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω πως σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, ενεργοποιείται η λίστα και για μεταμοσχεύσεις σε παιδιά από αποβιώσαντες δότες. Από τα 12 παιδιά που αναμένουν μεταμόσχευση από αποβιώσαντα δότη στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, τα 5 που διαμένουν στη Νότια Ελλάδα πρόκειται να μεταφερθούν στη λίστα του Λαϊκού Νοσοκομείου.

Τέλος, προκειμένου να καλυφθούν ελλείψεις που προϋπήρχαν σε μηχανικά μέσα στο Λαϊκό Νοσοκομείο, έδωσα εντολή στο διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας και στη Διοίκηση του Νοσοκομείου να προχωρήσουν άμεσα σε διαγωνισμό για τις σχετικές προμήθειες».

«Συνεχίζουμε να υλοποιούμε το σχεδιασμό μας για ένα καλύτερο και πιο ανθρώπινο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στο πλευρό των συμπολιτών μας», κατέληξε στη δήλωσή του ο υπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ