ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Ψυχική υγεία: Ευεργετική η εργασία για τα άτομα με κατάθλιψη

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης στην Αυστραλία υποστηρίζουν ότι τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη δεν πρέπει να απέχουν από την εργασιακή ζωή, καθώς φαίνεται πως αυτή έχει θετική συμβολή στην έκβαση της ψυχικής τους υγείας αλλά και στο κόστος ζωής τους.

Ψυχική υγεία: Ευεργετική η εργασία για τα άτομα με κατάθλιψη

Σε συνεργασία με ειδικούς από το ερευνητικό ινστιτούτο Menzies του Πανεπιστημίου της Τασμανίας, μελέτησαν το επακόλουθο κόστος βάσει παραγωγικότητας, φαρμακευτικής αγωγής και χρήσης υπηρεσιών υγείας λόγω απουσίας από την εργασία.

«Το κόστος φάνηκε να είναι μεγαλύτερο για τους εργαζόμενους που κάνουν δουλειά γραφείου, σε σύγκριση με όσους κάνουν χειρωνακτική εργασία», δηλώνει η Δρ Φιόνα Κόκερ από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Παράλληλα, η ποιότητα ζωής για τους εργαζόμενους της πρώτης κατηγορίας φάνηκε να είναι χαμηλότερη λόγω της απουσίας από την εργασία. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι οι εργαζόμενοι ήταν λιγότερο παραγωγικοί και ξόδευαν περισσότερα χρήματα για την περίθαλψή τους.

Ξεχωριστή μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το μη κερδοσκοπικό ερευνητικό οργανισμό CBOC του Καναδά έδειξε επίσης ότι τα δύο τρίτα των εργαζομένων με κατάθλιψη που επιστρέφουν στη δουλειά τους έπειτα από αναρρωτική άδεια δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν, να απομνημονεύσουν πληροφορίες, να λάβουν αποφάσεις και να ολοκληρώσουν εργασίες ακόμη κι αν έχουν ξεπεράσει την κρίση.

Σύμφωνα με την Κόκερ, τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν ότι πρέπει να καταρτιστούν πολιτικές ψυχικής υγείας που να προωθούν τη συνεχή παρουσία στην εργασία. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι καθοριστική, δεδομένου ότι η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLOS ONE καταδεικνύει ότι το 30% των εργαζομένων που έχουν περάσει βαριάς μορφής κατάθλιψη παραμένουν εκτός εργασίας μέχρι και ένα χρόνο μετά το επεισόδιο.