ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον τρόπο προβολής των θεμάτων ψυχικής υγείας στα Μέσα

Καμπάνια ευαισθητοποίησης ξεκίνησε στη Βρετανία από τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς Mind και Rethink Mental Illness, με στόχο να αλλάξουν οι φωτογραφίες που χρησιμοποιούνται στα Μέσα και συνοδεύουν άρθρα σχετικά με θέματα ψυχικής υγείας.

Καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον τρόπο προβολής των θεμάτων ψυχικής υγείας στα Μέσα

Η καμπάνια Get The Picture υποστηρίζεται από τον αγαπημένο κωμικό ηθοποιό Stephen Fry (κεντρική φωτογραφία), ο οποίος πάσχει από διπολική διαταραχή τύπου Ι και δραστηριοποιείται έντονα στο χώρο της Ψυχικής Υγείας ως πρόεδρος του οργανισμού Mind και ενεργό μέλος του οργανισμού Stand to Reason.

Μια μοναχική φιγούρα με το κεφάλι ανάμεσα στα χέρια, συνήθως σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, είναι η χαρακτηριστική θεματική των φωτογραφιών που συνοδεύουν συνήθως τα θέματα ψυχικής υγείας στα Μέσα Ενημέρωσης.

Εδώ και αρκετά χρόνια, οι οργανισμοί που ασχολούνται με θέματα ψυχικής υγείας έχουν δηλώσει ευθαρσώς πως δεν επικροτούν τη χρήση τέτοιων φωτογραφιών, υπογραμμίζοντας ότι οι ψυχικά πάσχοντες δεν μοιάζουν πάντοτε καταθλιπτικοί.

head1

Οι υπεύθυνοι της καμπάνιας δεν υποστηρίζουν τη χρήση φωτογραφιών όπως αυτή.

Έρευνα που διεξήχθη από τους υπεύθυνους της καμπάνιας υπέδειξε ότι το 80% εκ των 2.000 συμμετεχόντων δήλωσαν πως φωτογραφίες όπως η παραπάνω δεν ανταποκρίνονται στα συναισθήματα που συνοδεύουν μια ψυχική νόσο.

Η εταιρία Newscast παρέχει ελεύθερα μια σειρά από φωτογραφίες που οι υπεύθυνοι της καμπάνιας θεωρούν πως αρμόζουν περισσότερο στα θέματα ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της καμπάνιας, οι φωτογραφίες αυτές προσεγγίζουν με μεγαλύτερη ευαισθησία τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες.

head2
head3
head4

Πρωταρχικός στόχος της καμπάνιας Get The Picture είναι να καταρριφθεί το στίγμα που περιβάλλει τα ζητήματα ψυχικής υγείας και, δεδομένου ότι μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις, η αλλαγή στον τρόπο προβολής των θεμάτων αποτελεί ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.