ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Η καθιστική ζωή εντείνει το άγχος

Ερευνητές από την Αυστραλία διαπίστωσαν ότι η καθιστική ζωή που διάγουν αρκετοί άνθρωποι στην εποχή μας συνδέεται με τα αυξημένα επίπεδα άγχους.

Η καθιστική ζωή εντείνει το άγχος

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Μέγκαν Τέιχεν του Πανεπιστημίου Ντίκιν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό BMC Public Health, διαπίστωσαν ότι όσοι άνθρωποι περνούν πάρα πολύ χρόνο καθιστοί –μπροστά από την τηλεόραση, τον υπολογιστή, το τιμόνι του αυτοκινήτου κ.λπ.– κινδυνεύουν από αυξημένο άγχος.

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν εννέα παλαιότερες μελέτες που αφορούσαν στην καθιστική συμπεριφορά και το άγχος σε εφήβους και ενήλικες. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν είναι ότι το πολύ καθισιό δεν αυξάνει τον κίνδυνο μόνο για σωματικά προβλήματα (παχυσαρκία, καρδιοπάθεια, διαβήτη, οστεοπόρωση κ.α.), αλλά και για ψυχικά προβλήματα.

Το άγχος πλήττει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Στις ανεπτυγμένες χώρες, κάθε χρόνο περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους υποφέρει από κάποια αγχωτική διαταραχή. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ταχυκαρδία, δυσκολία αναπνοής, πονοκεφάλους, στομαχόπονους, μυϊκή ένταση, εφίδρωση, τάση λιποθυμίας κ.α.

Δεν είναι σαφές, σύμφωνα με τους ερευνητές, πώς και γιατί η καθιστική ζωή σχετίζεται με το άγχος. Μεταξύ των πιθανών αιτίων είναι ότι το καθισιό κάνει πιο δύσκολο τον ύπνο, χειροτερεύει τον μεταβολισμό, εντείνει την κοινωνική απομόνωση κ.α., καθώς όλοι αυτοί οι παράγοντες ευνοούν την εκδήλωση άγχους.