ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Στρες: Πώς επιδρά στη μνήμη των εφήβων

Το στρες στους εφήβους και τα παιδιά, επηρεάζει σύμφωνα με τους ειδικούς την ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου τους.

Στρες: Πώς επιδρά στη μνήμη των εφήβων

Όπως διαπίστωσαν επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, το στρες σε αυτές τις ηλικίες αλλοιώνει τη δομή του εγκεφάλου και δεν βοηθά στην εκμάθηση και τη διατήρηση της καλής μνήμης. Επεσήμαναν μάλιστα ότι οι έφηβοι κινδυνεύουν περισσότερο να υποστούν κάποιες μόνιμες βλάβες στον εγκέφαλο από ό,τι τα μικρότερα παιδιά.

Οι επιστήμονες, υπέβαλαν σε κατάσταση έντονου στρες έφηβους αρουραίους, αφήνοντάς τους μόνους στα κλουβιά τους, κάτι που δημιουργεί μεγάλο στρες σε ένα τόσο κοινωνικό ζώο. Διαπίστωσαν ότι όταν ενηλικιώνονταν, είχαν χαμηλότερα επίπεδα μια βασικής λειτουργικής πρωτεΐνης της συναπτοφυσίνης στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου τους. Ο ιππόκαμπος είναι η περιοχή του εγκεφάλου που έχει σημαντικό ρόλο στη μάθηση και στη μνήμη και η συναπτοφυσίνη, είναι αυτή που επιτρέπει τον υπολογισμό του αριθμού των συνάψεων που αναπτύσσουν οι εγκεφαλικοί νευρώνες. Οι συνάψεις είναι οι ενώσεις μεταξύ των νευρώνων και ο θεμέλιος λίθος της λειτουργίας των νευρωνικών δικτύων.

Επομένως, τα χαμηλά επίπεδα συναπτοφυσίνης δείχνουν ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα είναι μειωμένη και η μείωση αυτή σχετίζεται με μειωμένο αριθμό συνάψεων στον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένας σημαντικός παράγοντας μείωσης των νευρικών συνάψεων και αύξησης του εφηβικού στρες είναι και ο χωρισμός από την μητέρα τους. Πιστεύουν δε, ότι η έκθεση των νέων σε έντονα στρεσογόνες καταστάσεις μπορεί να τους προκαλέσει μέχρι και μόνιμα προβλήματα μνήμης στην ενήλικη ζωή τους, καθώς επηρεάζει την ανάπτυξη και την καλή λειτουργία του εγκεφάλου τους.

Διαβάστε επίσης:
Ποιες τροφές βοηθούν τον εγκέφαλο να «αντισταθεί» στην κατάθλιψη

Κενά μνήμης: Τα καθημερινά, τα αναπόφευκτα και τα... ανησυχητικά