ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Στρες: Πόσα χρόνια κόβει από τη ζωή σας

Οι επιπτώσεις του στρες στη σωματική και ψυχική υγεία επιβεβαιώνονται από πλήθος ερευνών.

Στρες: Πόσα χρόνια κόβει από τη ζωή σας

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, το στρες κόβει χρόνια από τη ζωή, καθώς δρα επάνω στα ανθρώπινα κύτταρα, αυξάνοντας τις πιθανότητες να παρουσιάσουμε κάποια ασθένεια.

Ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια μελέτησε 58 γυναίκες από 20-50 ετών, προκειμένου να δουν τη βιολογική τους ηλικία σε σχέση με το στρες που αντιμετώπιζαν. Οι 39 εξ αυτών είχαν παιδί με χρόνιο νόσημα, ενώ οι υπόλοιπες είχαν παιδιά που ήταν υγιή.

Οι επιστήμονες εξέτασαν αυτές τις γυναίκες για να δουν τα επίπεδα τελομεράσης και το μήκος των τελομερών στον οργανισμό τους. Τα τελομερή είναι τμήματα του γενετικού κώδικα DNA και βρίσκονται στα άκρα των χρωμοσωμάτων. Με κάθε διαίρεση των κυττάρων μας αυτά μειώνονται με αποτέλεσμα τη γήρανση του οργανισμού. Δηλαδή, όταν τα τελομερή μικραίνουν τα κύτταρά μας πεθαίνουν. Στις νέες ηλικίες ο οργανισμός δημιουργεί ένα ένζυμο την τελομεράση, η οποία έχει τη δυνατότητα να διατηρεί τα τελομερή υγιή. Αυτό το ένζυμο στις μεγάλες ηλικίες σταματά να λειτουργεί κανονικά.

Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές είναι ότι το στρες λειτουργεί στον οργανισμό όπως η αύξηση της ηλικίας, καταστρέφοντας την τελομεράση και κατ’ έκταση τα τελομερή.

bigstock Stress 52212820

Στη εξέταση που έκαναν οι επιστήμονες στις γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη διαπίστωσαν ότι όσες είχαν υψηλά επίπεδα στρες είχαν πολύ μικρότερο μήκος τελομερών. Το στρες μείωνε τα τελομερή μειώνοντας έτσι τη βιολογική τους ηλικία από 9-17 έτη. Δυστυχώς, όπως ανέφεραν οι ειδικοί, τα κύτταρα που βοηθούν στην άμυνα του οργανισμού επηρεάζονται πολύ από το στρες, γι' αυτό και όσο πιο αυξημένο ήταν το στρες που είχαν τόσο πιο χαμηλά ήταν τα επίπεδα τελομεράσης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης , τα υψηλά επίπεδα στρες κλέβουν χρόνια ζωής από τον άνθρωπο. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μείωση της δράσης της τελομεράσης και η σμίκρυνση των τελομερών επιφέρουν πρόωρη γήρανση και αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά ή μολύνσεις.

Διαβάστε επίσης:

Τριχόπτωση λόγω άγχους: Πώς θα την αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά

Ο τρόπος που περπατάτε αποκαλύπτει αν έχετε άγχος