ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Πώς να δείχνετε περισσότερη αυτοπεποίθηση μπροστά σε κοινό

Εάν σας λούζεικρύος ιδρώτας στη σκέψη μιας δημόσιας ομιλίας ή μιας συνέντευξης, δεν είστεμόνοι. Ο φόβος αυτός επηρεάζει το 75% των ενηλίκων.

Πώς να δείχνετε περισσότερη αυτοπεποίθηση μπροστά σε κοινό

Εάν σας λούζεικρύος ιδρώτας στη σκέψη μιας δημόσιας ομιλίας ή μιας συνέντευξης, δεν είστεμόνοι. Ο φόβος αυτός επηρεάζει το 75% των ενηλίκων.

Εάν κοιτάξουμε τοστρες από μια άλλη σκοπιά, θα βελτιωθεί τόσο η σωματική όσο και η ψυχική μας απόδοση.Είναι εύκολο να ενδώσουμε και να αφεθούμε στους φόβους μας, ωστόσο αν τους αντιμετωπίσουμεθα πετύχουμε περισσότερους από τους στόχους μας και θα αισθανθούμε περηφάνια.

Υπάρχουν 5χρήσιμα εργαλεία που θα μας βοηθήσουν να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθησή μας ότανπρέπει να μιλήσουμε δημοσίως.

1. Κάντε το κοινό να γελάσει

Ένα αστειάκι στηναρχή μιας παρουσίασης πάντα κατευθύνει μια ομιλία προς τη σωστή κατεύθυνση. Φτιάχνειτο κλίμα και βοηθά τον ομιλητή να χαλαρώσει. Βοηθά πολύ να βλέπουμε χαμογελαστάπρόσωπα στο κοινό, ενώ με το γέλιο πέφτει το τείχος που κάνει τον ακροατή να μαςβλέπει σαν ξένο.

2. Εστιάστε σε όσους γνέφουν καταφατικά

Η αποστασιοποίησητου κοινού μπορεί να δημιουργήσει αμηχανία και εκνευρισμό στον ομιλητή. Μπορούμεόμως να εντοπίσουμε στο κοινό μερικά πρόσωπα που έχουν αφοσιωθεί σε όσα λέμε. Είναιεξαιρετικά καθησυχαστικό να αισθανόμαστε ότι κάποιος συμφωνεί μαζί μας. Αυτόματαη αυτοπεποίθησή μας ανεβαίνει και προσελκύουμε μεγαλύτερη προσοχή.

3. Εκφράστε τα συναισθήματά σας

Πάντοτε υπάρχεισυσσωρευμένη ένταση πριν από μια ομιλία. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμεείναι να την απελευθερώσουμε. Η συναισθηματική ανάμειξη ενός ατόμου στηνιστορία που αφηγείται βοηθά στην καταπολέμηση του στρες και τηναποτελεσματικότερη παρουσίαση των δεδομένων που επιθυμεί να υποστηρίξει.

4. Εξάσκηση, εξάσκηση, εξάσκηση

Πολλοί πιστεύουνότι η ικανότητα να μιλάμε δημόσια είναι έμφυτο ταλέντο. Αυτό όμως δεν ισχύει. Πρόκειταιγια κάτι που μπορούμε να καλλιεργήσουμε και σταδιακά να γίνουμε καλύτεροι. Όπωςσυμβαίνει και στα αθλήματα, η συστηματική προπόνηση βοηθά να βελτιώσουμε μιαδεξιότητα. Παράλληλα, η εμπειρία μάς βοηθά να νιώθουμε πιο σίγουροι κι έτσιδείχνουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

5. Προετοιμαστείτε για το λάθος

Όσο καλός επαγγελματίας κι αν είναι κάποιος, ταλάθη είναι αναπόφευκτα. Όταν όμως δείχνουμε αμηχανία μετά το λάθος, το κοινόδυσανασχετεί. Ένα σχετικό αστείο ή σχόλιο μπορεί να κάνει το κοινό να χαλαρώσεικαι αυτή η επίδραση να περάσει και σε εμάς.