ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Στρες: εντοπίστε το και κάντε το να δουλεύει για σας!

Τοπρόβλημα με το stress αρχίζει να εμφανίζεται όταν  εγκαθίσταται μόνιμα μέσα μας και  προκαλεί δυσκολία στην καθημερινή μας ζωή. Ωςεκ τούτου είναι  πολύ σημαντικό ναξέρουμε το  πως να  το διαχειριζόμαστε  για να αποφεύγουμε τα χειρότερα στηνπροσωπική  και επαγγελματική  πορεία μας.

Στρες: εντοπίστε το και κάντε το να δουλεύει για σας!

Ζούμεσε μια εποχή όπου όλα αλλάζουν γύρω μαςμε εκπληκτική ταχύτητα ότανμεγαλώσαμε μαθαίνοντας ότι η σταθερότητα είναι ο κανόνας και τελικά η ίδια ηζωή, μας αποδεικνύει καθημερινά ότι «τα πάντα ρει».

Το αποτέλεσμα είναι ότι ο τόσος γρήγοροςτρόπος ζωής, συνοδευόμενος από όλες αυτές τις αλλαγές που βιώνουμε καθημερινά, μαςδημιουργεί ένα αίσθημα μόνιμης αγωνίας. H αγωνία αυτήμετατρέπεται σε στρες το οποίο αποδεδειγμένα πλέον μας προκαλεί πολλά ψυχολογικά και σωματικά προβλήματα.

Τοστρες όμως είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής όλων και δεν απαραίτητα πάντακάτι κακό. Αντίθετα, κινητοποίησε και βοήθησετον άνθρωπο να επιβιώσει από την πρώτη ώρα που εμφανίστηκεστη γη. Όσο και να ακούγεται περίεργο το στρες σε μικρές δόσεις μας κάνει καλόγιατί είναι πηγή ενέργειας και δημιουργίας.

Τοπρόβλημα, όπως τονίζει στο onMEd.gr ηΚοινωνιολόγος Life & Career Coach κυρία Δώρα Φούντα, αρχίζει να εμφανίζεται όταν εγκαθίσταται μόνιμα μέσα μας και προκαλεί δυσκολία στην καθημερινή μας ζωή. Ωςεκ τούτου είναι πολύ σημαντικό ναξέρουμε το πως να το διαχειριζόμαστε για να αποφεύγουμε τα χειρότερα στηνπροσωπική και επαγγελματική πορεία μας.

Η κορυφαία στην έρευνα για την παγκόσμια υγεία Μayo Clinic η οποία απασχολεί περισσότερους από 3.800ειδικούς επιστήμονες στο χώρο της υγείας καθώς και 50,900 ιατρικό προσωπικό, προτείνει τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές γιατη διαχείριση του στρες.

· Εντοπίστετην πηγή του στρες σας, τι ακριβώς είναιεκείνο που σας ενοχλεί γιατί πως να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα όταν δενξέρουμε ποιο είναι?

· Ότανεντοπίσετε τι ακριβώς σας προκαλεί στρες, καλό είναι να εξετάσετε τις σκέψειςσας για να καταλάβετε τι μπορείτε να κάνετε για αυτά που σας ενοχλούν.

· Επαναξιολογείστετην κατάσταση που σας δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα και εντοπίσετε τιςσκέψεις εκείνες που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα.

· Ελέγξτετις δυσάρεστες σκέψεις και κρατείστε θετική στάση απέναντι στις καταστάσεις. Είναι εύκολο να χάνουμε τηναντικειμενικότητα μας όταν είμαστε στρεσαρισμένοι.

· Βάλτεόρια, μάθετε να λέτε όχι και απομακρυνθείτε από εκείνους που σας κριτικάρουν και σας κάνουν νανοιώθετε άσχημα.

· Μιλήστεσε κάποιον που νιώθετε άνετα μαζί του καιεμπιστεύεστε. Βγείτε έξω μηνκλείνεστε μέσα, μιλήστε για ό,τι σας απασχολεί καιανταλλάξτε απόψεις.

Βεβαίωςο κάθε άνθρωπος διαχειρίζεται τις καταστάσεις με το δικό του μοναδικό τρόπο ανάλογα με τις εμπειρίες του και τηνπροσωπικότητα του. Επιπλέον δεν έχουμεόλοι τις ίδιες δεξιότητες και τους ίδιους μηχανισμούς άμυνας . Όλα όμως είναι θέμα εξάσκησης, τίποτα δεν είναιαδύνατον και τελικά ας σπάσουμε και τα «ταμπού» μας, δεν είναι κακό να ζητάμε βοήθεια όταννοιώθουμε ότι απλά δεν πάει άλλο…. Εξάλλου το στρες κάνει κακό στην υγεία μας, μόνο όταν εμείς του το επιτρέπουμε!

ΔώραΦούντα

Κοινωνιολόγος,Life & Career Coach

www.fountacoach.com