ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Μήπως πάσχετε από αγοραφοβία;

Έχετε πιάσει τον εαυτό σας να νιώθει άβολα ή ακόμη και φόβο,όταν βρίσκεστε ανάμεσα σε πολύ κόσμο. Τότε, ίσως πάσχετε από αγοραφοβία.
Μήπως πάσχετε από αγοραφοβία;

Έχετε πιάσει τον εαυτό σας να νιώθει άβολα ή ακόμη και φόβο,όταν βρίσκεστε ανάμεσα σε πολύ κόσμο. Τότε, ίσως πάσχετε από αγοραφοβία.

Πρόκειται για μία διαταραχή άγχους, κατά την οποία ο ασθενήςερμηνεύει τις καταστάσεις ως δυνάμει απειλητικές, με αποτέλεσμα να αντιδρά μευπερβολικό άγχος.

Πώς θα καταλάβετε αν πάσχετε από αγοραφοβία;

Συνήθη συμπτώματα αυτής της διαταραχής είναι τα εξής:

- Αισθάνεστε έντονο φόβο, όταν βρίσκεται σε πολυσύχναστουςχώρους

- Φοβάστε ότι η διαφυγή θα είναι δύσκολη σε περίπτωση άμεσηςανάγκης

- Αποφεύγετε μέρη στα οποία νιώθετε ευάλωτοι

- Νιώθετε πιο ασφαλείς όταν σας συνοδεύει κάποιο φιλικόπρόσωπο

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, τα άτομα που πάσχουν από τησυγκεκριμένη διαταραχή παθαίνουν συχνά κρίσεις πανικού, ενώ διακατέχονται απότο φόβο ότι αυτές θα επαναληφθούν, με αποτέλεσμα να αποφεύγουν όλο και περισσότεροτις καταστάσεις που θεωρούν απειλητικές και να απομονώνονται.

Ακόμη, χαρακτηριστικό των ατόμων αυτών είναι ο αρνητικέςσκέψεις που συντηρούν το άγχος και μακροπρόθεσμα προκαλούν τη σταδιακή απώλεια τηςαυτονομίας.

Πώς αντιμετωπίζεται η αγοραφοβία

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η ψυχοθεραπεία, μέσω της γνωσιακής– συμπεριφορικής παρέμβασης κρίνεται απαραίτητη για την υπέρβαση των αγοραφοβικώνσυμπτωμάτων.

Στόχος του ψυχολόγου είναι να εκλογικεύσει τον τρόπο σκέψηςτου ασθενούς και με τη σταδιακή έκθεση του ατόμου στις αγοραφοβικές καταστάσεις,προκειμένου να διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει τίποτα το απειλητικό, νααντιμετωπιστεί το πρόβλημα.