ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Μήπως το παιδί σας είναι εθισμένο στο internet;

Τα τελευταία χρόνια στις γνωστές εξαρτήσεις έχει προστεθείακόμα μία, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Πρόκειται για τον εθισμό στο internet, ο οποίοςαναγνωρίζεται ως ψυχοσωματική διαταραχή.
Μήπως το παιδί σας είναι εθισμένο στο internet;

Τα τελευταία χρόνια στις γνωστές εξαρτήσεις έχει προστεθείακόμα μία, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Πρόκειται για τον εθισμό στο internet, ο οποίοςαναγνωρίζεται ως ψυχοσωματική διαταραχή.

Βασικό χαρακτηριστικό της διαταραχής αυτής είναι ότι τοάτομο αφιερώνει πάρα πολύ χρόνο στη χρήση του διαδικτύου, αλλά κυρίως τογεγονός ότι αυτή η χρήση παρεμβαίνει στην καθημερινή λειτουργικότητα του, τηνκοινωνική του ζωή, τη σχολική εργασία ή την εργασιακή του απασχόληση.

Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις κατά τις οποίες κάποιοι μπαίνουνσε chat rooms για ανθρώπους που έχουν σοβαρές ασθένειες ή διαταραχές,παριστάνοντας ότι είναι ασθενείς, προκειμένου να πάρουν προσοχή καισυμπαράσταση.

Η διαδικτυακή εξάρτηση εξελίχθηκε παράλληλα με τη διεύρυνσητου διαδικτύου. Δεν είναι τυχαίο ότι τα πρώτα κρούσματα τέτοιας εξάρτησηςπαρατηρήθηκαν τα πρώτα χρόνια της 10ετίας του 90 στις Η.Π.Α.

Τα χαρακτηριστικά της εξάρτησης

- Ανάγκη για ολοένα μεγαλύτερη ενασχόληση με το αντικείμενοτης εξάρτησης

- Αίσθημα στέρησης

- Ενασχόληση περισσότερη απ' αυτήν που είχε προγραμματιστείκαι ανεπιτυχείς προσπάθειες ελέγχου

- Μείωση άλλων δραστηριοτήτων

Καθώς ολοένα και περισσότερα παιδιά εθίζονται στο διαδίκτυο,η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία δημοσίευσε οδηγίες προς τους γονείς, επισημαίνοντας τα συμπτώματα πουμπορεί να εμφανίσουν μετά από παρατεταμένη χρήση του υπολογιστή.

Σύμφωνα με την έκθεση θα πρέπει να ανησυχείτε αν:

- Το παιδί σας παραβιάζει τα χρονικά όρια που έχετε θέσει,όσον αφορά τη χρήση του Internet

- Παραμελεί τις δουλειές που του έχετε αναθέσει στο σπίτι, γιανα περάσει περισσότερο χρόνο online

- Δημιουργεί συχνά φιλίες μέσω Internet

- Ελέγχει τους λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα πρινοτιδήποτε άλλο

- Απομονώνεται για ναπεράσει χρόνο online

- Παίρνει αμυντική στάση ή κυριεύεται από μυστικοπάθεια, όταντο ρωτάτε τι κάνει όσο είναι online;

- Έχει εκνευρισμό όταν δεν είναι συνδεμένο στο internet

- Προτιμά να περάσει την ώρα του στο Internet, παρά έξω μεφίλους

Σύμφωνα με την αναφορά της Ψυχιατρικής Εταιρίας, εάν στιςπερισσότερες από τις παραπάνω ερωτήσεις οι απαντήσεις είναι «συχνά» ή «συνέχεια»,τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρχει αρνητική επίδραση, εξάρτηση ή κάποια «επικίνδυνη»συνάντηση στα δωμάτια συνομιλίας.