ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Στρες Χριστουγέννων: κατεβάστε τις «προσδοκίες» και απολαύστε τα

Αυτές τι γιορτές ας αποστασιοποιηθούμε για λίγο από τον εαυτό μας και τα μέχρι τώρα μαςπιστεύω, ας είμαστε πιο ρεαλιστικοί και ας  κατεβάσουμε τις προσδοκίες μαςγιατί  δεν γινόμαστε ευτυχισμένοι απλά γιατί είμαστε σε εορταστικό κλίμα.
Στρες Χριστουγέννων: κατεβάστε τις «προσδοκίες» και απολαύστε τα

Τα Χριστούγενναθεωρούνται από τις πιο χαρούμενες περιόδους του χρόνου, δενείναι όμως απαραίτητο ότι όλοι οι άνθρωποι νοιώθουν χαρά καιευτυχία κατά τη διάρκεια των γιορτών.

Για πολλούς ανθρώπους ταΧριστούγεννα είναι πηγή στρες και θλίψης και σε αυτό συμβάλει πολύ η προσωπική και επαγγελματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται, η οποίαβαραίνει πολύ περισσότερο, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, η οποία επιδεινώνειτα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουν όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας αυτήτη χρονική περίοδο. Τι κάνουμε λοιπόν, πως αντιδρούμε όταν νοιώθουμεπαρόμοια συναισθήματα εμείς η άνθρωποι του κοντινού μας περιβάλλοντος?

Σίγουρα δεν υπάρχουν μαγικέςλύσεις ούτε κάποιο μαγικό ραβδί που να μας ακουμπάει και να μαςκάνει να γινόμαστε ξένοιαστοι και ευτυχισμένοι. Μία όμως προσέγγισηπου θα μπορούσε να μας βοηθήσει στο να νοιώσουμε καλύτερα είναι να αλλάξουμετην οπτική που βλέπουμε τα πράγματα και να δούμε το πραγματικό νόημα τωνΧριστουγέννων.

Χριστούγεννα δεν είναι « υποχρεωτική χαρά» και πολύ περισσότεροΧριστούγεννα δεν είναι ακριβά ρούχα, ακριβά ταξίδια και γκλάμουρους πάρτι.Χριστούγεννα είναι κάτι πολύ πιο ουσιαστικό, τα Χριστούγεννα είναι αγάπη καιελπίδα κάτι που έχουμε ξεχάσει προ πολλού και έχουμε θάψει κάτω από τιςκαταναλωτικές μας συνήθειες.

Αυτές τις γιορτές λοιπόν ας αποστασιοποιηθούμε για λίγο από τον εαυτό μας και τα μέχρι τώρα μαςπιστεύω, ας είμαστε πιο ρεαλιστικοί και ας κατεβάσουμε τις προσδοκίες μαςγιατί δεν γινόμαστε ευτυχισμένοι απλά γιατί είμαστε σε εορταστικό κλίμα.Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να νοιώθουμε χαρούμενοι απλά γιατί έτσι «πρέπει»!

Ας σκεφτούμε τι μας ευχαριστεί πραγματικά, τι μας κάνει να νοιώθουμεόμορφα καθώς και τι μπορεί να γαληνέψει τη ψυχή μας . Ας αντιληφθούμε τελικάότι τα Χριστούγεννα δεν είναι αμερικάνικη ταινία και δεν πρόκειται μέσασε λίγες ημέρες να ζήσουμε το Αmerican Dream μας…. Αςκάνουμε λοιπόν μια νέα αρχή αυτά τα Χριστούγεννα και ας αρχίσουμε να αγαπάμεπάλι τον εαυτό μας και τους γύρω μας…. Αγάπη, όραμα και ελπίδα μάλλον αυτά μαςλείπουν περισσότερο από ποτέ αυτά τα Χριστούγεννα!

Δώρα Φούντα

Κοινωνιολόγος, Life&Career Coach

www.fountacoach.com

Διαβάστε ακόμη:

Τα 4 βήματα της ψυχικής ηρεμίας των παιδιών στο σπίτι


Στρες: εντοπίστε το και κάντε το να δουλεύει για σας!