ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Πώς να περάσετε αρμονικά Χριστούγεννα

Οι οικογενειακές συγκεντρώσεις και οι κοινωνικές υποχρεώσεις των εορτών μπορούν να δημιουργήσουν έντονο στρες και ανησυχίες.

Πώς να περάσετε αρμονικά Χριστούγεννα

Οι οικογενειακές συγκεντρώσεις και οι κοινωνικές υποχρεώσειςτων εορτών μπορούν να δημιουργήσουν έντονο στρες και ανησυχίες.


Η ψυχολόγος Ρέιτσελ Μακ Λιν, ειδικός στις διαπροσωπικέςσχέσεις, δίνει συμβουλές για να απολαύσουμε το εορταστικό κλίμα και νααγκαλιάσουμε το πνεύμα των Χριστουγέννων.


Δείτε τι συμβουλεύει να κάνουμε:


Καλό προγραμματισμό και σχεδιασμό: Πρέπει να οργανώσουμε καινα καταγράψουμε καθετί που πρέπει να γίνει, κατανέμοντας τις επιμέρους εργασίεςόποτε αυτό είναι δυνατό. Έτσι, δε θα επιφορτιστεί κανείς με όλα τα ψώνια και τιςυποχρεώσεις.


Να δώσουμε λίγο χρόνο στον εαυτό μας: Ένας περίπατος ή έναχαλαρωτικό αφρόλουτρο είναι ό,τι καλύτερο για να διώξουμε την ένταση.Χρειαζόμαστε προσωπικό χρόνο για να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας και να έχουμεκαλή διάθεση.


Προσπάθεια με την οικογένεια και τον κοινωνικό περίγυρο: ΤαΧριστούγεννα είναι η κατ’ εξοχήν εποχή του χρόνου που συναντούμε μακρινούςσυγγενείς και παλιούς φίλους. Ακόμη κι αν δε διατηρούμε τις καλύτερες σχέσειςμαζί τους, μερικές μικρές υποχωρήσεις θα κάνουν τις γιορτές λίγο πιο ευχάριστεςγια όλους.


Αποδοχή: Ούτε οι σχέσεις ούτε οι άνθρωποι είναι τέλειοι κιαυτό δεν αλλάζει επειδή είναι Χριστούγεννα. Πρέπει να έχουμε λογικές προσδοκίεςκαι να αποδεχόμαστε ότι και μόνο η προσπάθεια αρκεί.


Και τώρα δείτε τι συμβουλεύει να μην κάνουμε:


Ποτό και συζήτηση: Δεν είναι συνετό να ξεκινήσουμε μιασοβαρή συζήτηση όταν το αλκοόλ ρέει άφθονο. Το αποτέλεσμα θα είναι οι περιττέςεντάσεις και οι διαφωνίες.


Να αναφέρουμε δυσάρεστα γεγονότα του παρελθόντος: Τέτοιουείδους αναμνήσεις θα καταστρέψουν τη γιορτινή διάθεση και θα σημαδέψουν ταφετινά Χριστούγεννα.


Παράπονα για τα έξοδα: Τα Χριστούγεννακοστίζουν, όμως οι αναμνήσεις που αφήνουν είναι ανεκτίμητες.