ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Διπολική διαταραχή: διάγνωση & θεραπεία

Διπολική διαταραχή: διάγνωση & θεραπεία

Η διπολική διαταραχή, ευρύτερα γνωστή και ως μανιοκατάθλιψη, είναι μια πάθηση που προκαλεί αποπροσανατολισμό και ακραίες διακυμάνσεις στη διάθεση του ατόμου.

Η διπολική διαταραχή, ευρύτερα γνωστή και ως μανιοκατάθλιψη, είναι μια πάθηση που προκαλεί αποπροσανατολισμό και ακραίες διακυμάνσεις στη διάθεση του ατόμου.

 

Ένας μανιοκαταθλιπτικός μπορεί για ολόκληρες εβδομάδες να αισθάνεται ότι είναι ο βασιλιάς του κόσμου και ξαφνικά να βυθιστεί στην θλίψη. Η διάρκεια της κάθε φάσης διαφέρει σημαντικά σε κάθε άτομο.

 

Ένα βασικό βήμα για τη διάγνωση της νόσου είναι ο αποκλεισμός άλλων πιθανών παθήσεων ως αιτία των εναλλαγών της διάθεσης. Κάποιες από τις παθήσεις που εξηγούν τα συμπτώματα είναι η εγκεφαλική λοίμωξη, η νευρολογική διαταραχή, η κατάχρηση ουσιών, οι διαταραχές του θυρεοειδούς, το σύνδρομο ΔΕΠΥ κ.α.

 

Δεν υπάρχει επί του παρόντος κάποιο εργαστηριακό τεστ που να επιβεβαιώνει την ύπαρξη μανιοκατάθλιψης και συνήθως ο ψυχίατρος είναι αυτός που θα δώσει τη διάγνωση, με βάση το ιστορικό και την ατομική αξιολόγηση του ασθενούς.

 

Η διπολική διαταραχή αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή, ψυχοθεραπεία ή ηλεκτροσπασμοθεραπεία (ηλετροσόκ).

 

Τα φάρμακα συμβάλλουν σημαντικά ώστε το άτομο με μανιοκατάθλιψη να μπορεί να έχει μια σταθερή, φυσιολογική και παραγωγική ζωή. Βοηθούν το άτομο να καταπολεμήσει τις έντονες διακυμάνσεις των συμπτωμάτων και να αποφύγει τα ακραία επεισόδια.

 

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να διαχειριστεί τον αντίκτυπο της νόσου στην εργασιακή και την οικογενειακή ζωή. Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία εστιάζει στη μεταβολή των αρνητικών σκέψεων και συμπεριφορών, ενώ η διαπροσωπική θεραπεία διευκολύνει τις σχέσεις του ασθενούς με τους γύρω του. Τέλος, η θεραπεία του κοινωνικού ρυθμού βοηθά τον ασθενή να εκπληρώνει αποτελεσματικά καθημερινές δραστηριότητες.

 

Η θεραπεία με ηλεκτροσόκ εφαρμόζει ήπια ηλεκτρικά ρεύματα με στόχο τη διέγερση του εγκεφάλου. Είναι μία από τις πιο άμεσες μεθόδους καταπολέμησης των έντονων συμπτωμάτων. Η ηλεκτροσπασμοθεραπεία αποτελεί την ύστατη λύση, όταν άλλες τακτικές αποδεικνύονται αναποτελεσματικές.

BEST OF NETWORK

Ρωτήστε τον γιατρό

PlusQueen