ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Το λιγοστό φως αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο κατάθλιψης

Ένας στους δέκα ανθρώπους δεν απολαμβάνει το φως του ήλιου εν ώρα εργασίας, ενώ το 30% των εργαζομένων ξυπνά πριν την ανατολή και επιστρέφει στο σπίτι μετά τη δύση, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Το λιγοστό φως αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο κατάθλιψης

Ένας στους δέκα ανθρώπους δεν απολαμβάνει το φως του ήλιουεν ώρα εργασίας, ενώ το 30% των εργαζομένων ξυπνά πριν την ανατολή καιεπιστρέφει στο σπίτι μετά τη δύση, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.


Η έλλειψη φωτός έχει σαν αποτέλεσμα τον αυξημένο κίνδυνοεποχικής συναισθηματικής διαταραχής (seasonal affective disorder – SAD), ηοποία είναι γνωστή και ως χειμερινή κατάθλιψη.


Το ερευνητικό ίδρυμα Mental Health Research UK υποστηρίζειότι η έλλειψη φυσικού φωτός οδηγεί στο λήθαργο και τα σοβαρά συμπτώματακατάθλιψης. Το ίδρυμα πραγματοποίησε δημοσκόπηση που αφορούσε σε 2.000Βρετανούς ενήλικες και διαπίστωσε ότι τρεις στους δέκα εργαζομένους ξυπνούνπολύ νωρίς το πρωί και επιστρέφουν στο σπίτι τους αργά το βράδυ. Παράλληλα, τααποτελέσματα έδειξαν ότι το 50% των συμμετεχόντων δεν απολαμβάνει το φως τουήλιου όταν εργάζεται.


Οι ερευνητές από το ίδρυμα δήλωσαν πως «περίπου έναεκατομμύριο εργατοώρες χάνονται σε ετήσια βάση λόγω της SAD». Τονίζουν ότι οιεργοδότες πρέπει να λάβουν μέτρα για τον περιορισμό του φαινομένου,διαμορφώνοντας κατάλληλα τους εργασιακούς χώρους.


Η καλή ψυχική υγεία των εργαζομένων συμβάλλεισημαντικά τόσο στην παραγωγικότητα όσο και σε κάθε άλλη πτυχή τηςκαθημερινότητας.