ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Το μαθηματικό άγχος και ο φόβος για τις ασκήσεις

Το Μαθηματικό άγχος, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, είναι η αρνητική συναισθηματική αντίδραση του ατόμου σε καταστάσεις όπου απαιτείται κατανόηση και εφαρμογή μαθηματικών πράξεων για την επίλυση προβλημάτων. 
Το μαθηματικό άγχος και ο φόβος για τις ασκήσεις

Το Μαθηματικό άγχος, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, είναι ηαρνητική συναισθηματική αντίδραση του ατόμου σε καταστάσεις όπου απαιτείταικατανόηση και εφαρμογή μαθηματικών πράξεων για την επίλυση προβλημάτων. Οιάνθρωποι που έχουν αυτή τη μορφή άγχους νιώθουν ανίκανοι να συμμετάσχουν σεδραστηριότητες και μαθήματα τα οποία περιέχουν μαθηματικά.

Τα μαθηματικά μπορεί να είναι δύσκολα, και ειδικά για ταάτομα με υψηλά επίπεδα μαθηματικού άγχους τα μαθηματικά συνδέονται με υψηλήένταση, ανησυχία, φόβο.


Τι κρύβεται όμως πίσω από τον φόβο που οφείλεται στόμαθηματικό άγχος;

Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο παγκόσμιοεπιστημονικό περιοδικό PlosOne, δείχνει πως τα άτομα που πάσχουν από μαθηματικόάγχος αυξάνουν την δραστηριότητα τους σε περιοχές που σχετίζονται τόσο με τηνανίχνευση απειλών όσο και με την έκφραση του πόνου, κατά την διάρκεια αναμονήςμιας επερχόμενης μαθηματικής διαδικασίας.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον στην έρευνα αυτή είναι ότι αυτή ηενεργοποίηση δεν εμφανίζεται κατά την διάρκεια της εκτέλεσης των μαθηματικώναλλά μόνο κατά την αναμονή.

Τα αποτελέσματα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στηννευροφυσιολογική εξήγηση του γιατί τα άτομα που πάσχουν από μαθηματικό άγχοςτείνουν να αποφεύγουν τόσο τα μαθηματικά όσο και τις συσχετιζόμενες με ταμαθηματικά καταστάσεις.