ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Γονιός δεν γεννιέσαι αλλά γίνεσαι - πως βοηθάει το coaching

Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές για το πως μπορεί κάποιος να γίνει καλός γονιός, αλλά το coaching μπορεί να βοηθήσει στο να δώσουμε στα παιδιά μία κατεύθυνση και να αποκτήσουν αυτογνωσία.
Γονιός δεν γεννιέσαι αλλά γίνεσαι - πως βοηθάει το coaching

Αναμφισβήτητα, o ρόλος του γονιού είναι εξαιρετικά δύσκολος και κανένας ποτέ δενείναι απολύτως ικανοποιημένος με την εκτέλεση των καθηκόντων του ως γονέας.

Συγχρόνως το γεγονός ότι ζούμεσε μια ιδιαίτερα πολύπλοκη εποχή έχει ωςαποτέλεσμα οι περισσότεροι γονείς νααισθάνονται όλο και πιο δύσκολα στις σχέσεις με τα παιδιά τους. Δυστυχώς ήευτυχώς δεν υπάρχουν μαγικές “συνταγές” και οδηγίες από τουςειδικούς στο τι μπορεί να κάνει κάποιον «καλύτερο»γονέα γιατί κάθε γονιός όπως και κάθε παιδί, έχει τη δική του μοναδικότητα.

Η γενική παραδοχή όμως πλέον, όπως αναφέρειαποκλειστικά στο onMed.gr η κυρία Δώρα Φούντα, Κοινωνιολόγος, BA, MPhil. Life & Career Coach, Diploma in Coaching, University of Cambridge, είναι, ότιγονιός δεν γεννιέσαι αλλά γίνεσαι και στο πλαίσιο αυτό το coaching δίνει τη δική του συμβολή στη βελτίωση τηςεπικοινωνίας παιδιών και γονέων.

Κίνηση κλειδί στο Coaching είναιο γονιός να δει και να πιστέψει πρώτα από όλα ο ίδιος στο παιδί του και στη συνέχεια να το βοηθήσει να αγαπήσει τον εαυτό του, να αντιληφθεί τα θετικά του και να δημιουργήσειτη δική του προσωπική και επαγγελματική πορεία στη ζωή. «Δουλειά» του γονιούείναι να δει τις δυνατότητες τουπαιδιού του και να τις αναπτύξει έτσιόπως ακριβώς ο προπονητής στον αθλητισμό αναλαμβάνει το μικρό παιδί και το κάνει πρωταθλητή.

Ο κάθε γονιός όμως μεγαλώνειτο παιδί του με τον τρόπο που τον μεγάλωσαν οι γονείς του και ασυνείδητα πολλέςφορές επαναλαμβάνει πράγματα που σαν παιδί είχε ορκιστεί ότι δεν θα επαναλάβειστα δικά του παιδιά …Επειδή όμως όλα είναι θέμα εκπαίδευσης και εξάσκησης, μιακαλή λύση είναι η εκπαίδευση των γονέων μέσω σεμιναρίων που θα βοηθήσουν όσουςαντιμετωπίζουν αυτές τις δυσκολίες να διευρύνουντις γνώσεις τους σε θέματα που αφορούν την κοινωνικοποίηση και τη διαπαιδαγώγηση τωνπαιδιών τους. Αναλυτικότερα, το coaching με τις τεχνικές του μπορεί να μας βοηθήσει να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί ως γονείς.

‘Ένας αλάνθαστος οδηγός είναινα ακολουθήσετε τους βασικούς κανόνες και τεχνικές του Coaching σύμφωνα με τους οποίους για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί ως γονείςακολουθούμε πιστά τα παρακάτω tips:

Βοηθάμετα παιδιά να μάθουν ποιοι/ποιες, γιανα τους οδηγήσουμε στην αυτογνωσία

Ταμαθαίνουμε να ορίζουν ξεκάθαρους στόχους

Ταμαθαίνουμε τα να οραματίζονται το μέλλοντους και την επιτυχία

Πάνω από όλα όμως, ας μηνξεχνάμε ότι ο γονιός, λειτουργεί ως μοντέλο πρότυπο για ταπαιδιά και ως εκ τούτου είναι αναγκαίο να επενδύουμε πάντα και στη δική μας προσωπική ευημερία γιανα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε πιοαποτελεσματικά στις υποχρεώσεις που έχει ο γονεϊκός ρόλος.

Περισσότερες πληροφορίες www.fountacoach.com

Δώρα Φούντα, Κοινωνιολόγος, BA, MPhil.

Life & Career Coach,Diploma in Coaching, University of Cambridge

Διαβάστε ακόμη:

Δεσμευθείτε και μην εγκαταλείπετε τους στόχους σας εφέτος


Με ευγνωμοσύνη για το 2013 και με ρεαλιστικούς στόχους για το 2014




Χριστούγεννα και ψυχική υγεία: δεν υπάρχει υποχρεωτική χαρά