ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Το stress μεταδίδεται από τη μητέρα στα παιδιά

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο ΣανΦρανσίσκο εφιστούν την προσοχή γυναικών που έχουν παιδιά έως δώδεκα μηνών,καθώς, σύμφωνα με τα ευρήματα
Το stress μεταδίδεται από τη μητέρα στα παιδιά

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο ΣανΦρανσίσκο εφιστούν την προσοχή γυναικών που έχουν παιδιά έως δώδεκα μηνών,καθώς, σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης που πραγματοποίησαν, το στρες μπορεί ναείναι μεταδοτικό, αφού τα παιδιά αντιλαμβάνονται την πίεση που υφίσταται ημητέρα τους και γίνονται ανήσυχα κι εκείνα.

Όπως δημοσιεύεται στη σχετική έκθεση, στο περιοδικό «PsychologicalScience», κατά τη διάρκεια πιεστικών καταστάσεων, οι γυναίκες παρουσιάζουν πιοέντονο καρδιακό ρυθμό, γεγονός που τα παιδιά αντιλαμβάνονται και επηρεάζονται.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές συνεργάστηκαν με 69γυναίκες και τους ζήτησαν να δώσουν μια σύντομη ομιλία διάρκειας πέντε λεπτών,χωρίς τα παιδιά τους να βρίσκονται κοντά.

Κάποιες δέχθηκαν την παρότρυνση του κοινού για να μιλήσουν,κάποιες αντιμετωπίστηκαν αρνητικά, ενώ άλλες δεν είχαν καν κοινό και έπρεπε ναμιλήσουν σε ένα άδειο δωμάτιο.

Μετά το πέρας του πειράματος, γυναίκες επέστρεψαν στα παιδιάτους και οι επιστήμονες μέτρησαν τον σφυγμό τους, αλλά και τον σφυγμό τωνπαιδιών.

Όπως διαπιστώθηκε, όσες ένιωθαν άγχος και πίεση, εξαιτίαςτης αρνητικής αντιμετώπισης, παρουσίαζαν πιο έντονο σφυγμό, κάτι πουπαρατηρήθηκε και στα παιδιά τους όσο κάθονταν μαζί τους.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τους ερευνητές, όσο πιο πιεσμένη ήταν ημητέρα, τόσο πιο έντονα ήταν τα συμπτώματα και στο παιδί.

«Προτού τα παιδιά αρχίσουν να μιλάνε και να εκφράζονταιπλήρως, συντονίζονται με ακρίβεια με τη συναισθηματική φόρτιση των ανθρώπων πουτα προσέχουν», εξηγούν οι ερευνητές και επισημαίνουν:

«Η μελέτη μας έδειξε ότι τα παιδιά αντιλαμβάνονται καισωματοποιούν την ψυχολογική κατάσταση των μητέρων εξαιτίας του στρες, γι’ αυτόείναι σημαντικό να γίνεται σωστή διαχείριση του άγχους σε όποια ηλικία κι ανβρίσκονται».