ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Το στρες καταστρέφει αργά το σώμα μας

Η κορτιζόλη, ευρύτερα γνωστή ως «ορμόνη του στρες», έχει τραβήξει την προσοχή των επιστημόνων τα τελευταία χρόνια.

Το στρες καταστρέφει αργά το σώμα μας

Η κορτιζόλη, ευρύτερα γνωστή ως «ορμόνη του στρες», έχει τραβήξει την προσοχή των επιστημόνων τα τελευταία χρόνια.

Μελέτες δείχνουν ότι ευθύνεται για δεκάδες προβλήματα υγείας, όπως η κατάθλιψη, η παχυσαρκία, η καρδιοπάθεια και η οστεοπόρωση.

Πριν βιαστούμε να κακοχαρακτηρίσουμε αυτήν την κατά τα άλλα χρησιμότατη ορμόνη, πρέπει να γνωρίζουμε ποια είναι η φυσιολογική λειτουργία της. Όπως οι περισσότερες ορμόνες του σώματος, υπάρχει και αυτή για να εξυπηρετήσει κάποιο σημαντικό σκοπό.

Η κορτιζόλη παίζει σημαντικό ρόλο για την επιβίωσή μας. Ο ρόλος της είναι να προετοιμάσει το σώμα να παλέψει ή να τρέξει όταν παρουσιαστεί ένας σοβαρός κίνδυνος.

Στη σύγχρονη εποχή, όμως, οι «απειλές» που αντιμετωπίζουμε είναι συχνές και κυρίως συναισθηματικές (οικονομικά προβλήματα, φόρτος εργασίας, οικογενειακές υποχρεώσεις κ.α.) κι έτσι η παραγωγή της κορτιζόλης είναι σχεδόν αδιάκοπη.

Το ανθρώπινο σώμα δεν είναι φτιαγμένο για να βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση κι έτσι η υπερβολική παραγωγή της ορμόνης μάς επηρεάζει τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Το αποτέλεσμα είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας γήρανσης.

Σε μικρές δόσεις, η κορτιζόλη επιτρέπει στο ανοσοποιητικό να λειτουργεί αποτελεσματικά, όμως η υπερβολική παραγωγή της ορμόνης εμποδίζει την ικανότητα του οργανισμού να αντιστέκεται στις ασθένειες. Για το λόγο αυτό, όσοι πάσχουν από χρόνιο στρες είναι πιο επιρρεπείς σε ασθένειες που συνδέονται με την προχωρημένη ηλικία, όπως η καρδιοπάθεια, η οστεοπόρωση και η υπέρταση.