ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Το στρες κάνει τους άνδρες μοχθηρούς!

Το στρες δεν είναι μόνο καταστροφικό για την υγεία μας, αλλά φαίνεται πως υπονομεύει και τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους.

Το στρες κάνει τους άνδρες μοχθηρούς!

Το στρες δεν είναι μόνο καταστροφικό για την υγεία μας, αλλά φαίνεται πως υπονομεύει και τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους.

Νέα μελέτη δείχνει μάλιστα πως τα δύο φύλα εκδηλώνουν με διαφορετικό τρόπο το στρες, παρουσιάζοντας συγκεκριμένες μεταβολές στη συμπεριφορά τους.

Κάτω από την επίδραση του στρες, οι άνδρες έχουν την τάση να γίνονται πιο εγωιστές και χάνουν επαφή με τα συναισθήματά τους και με τους άλλους γύρω τους. Το αποτέλεσμα είναι να φέρονται με κακία και να κινητοποιούνται από κακόβουλες προθέσεις.

Οι γυναίκες, ωστόσο, φαίνεται πως κάνουν ακριβώς το αντίθετο.

Όταν αντιμετωπίζουν έντονο στρες, γίνονται πιο κοινωνικές και προσπαθούν να πλησιάσουν τους άλλους, πιθανότατα επειδή είναι πιο εύκολο γι’ αυτές να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους.

Η διεθνής ερευνητική ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι οι άνδρες δυσκολεύονται να ζητήσουν εξωτερική βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπίσουν το στρες.

Το στρες είναι ένας ψυχο-βιολογικός μηχανισμός που μας επιτρέπει να αντλούμε ενέργεια, με στόχο να αντιμετωπίσουμε μια πρόκληση. Έτσι, αντιστεκόμαστε στους στρεσογόνους παράγοντες είτε μειώνοντας τους «εσωτερικούς πόρους» που διαθέτουμε είτε αναζητώντας εξωτερική υποστήριξη.

Αρχικά, οι ερευνητές θέλησαν να μελετήσουν αν το στρες μάς κάνει πιο εγωκεντρικούς. Πίστευαν ότι η εγωιστική προσέγγιση μειώνει το συναισθηματικό φορτίο κι έτσι μας κάνει να δείχνουμε λιγότερη συμπόνια προς τους άλλους.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα της μελέτης στο επιστημονικό περιοδικό Psychoneuroendocrinology υπέδειξαν ότι αυτό ισχύει μόνο για τους άνδρες. Το επόμενο βήμα θα είναι να αναζητήσουν τα βαθύτερα αίτια αυτού του φαινομένου.

Διαβάστε επίσης:

Ψυχολογικό τεστ: Μήπως έχετε υπερβολικό στρες;

Το απόλυτο stress test που όλοι πρέπει να κάνουν!

Η πιο παράδοξη «παρενέργεια» του στρες