ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Πώς ο τζόγος κάνει κακό στην υγεία σας

Πολλές φορές ο τζόγος μπορεί να μετατραπεί σε προβληματική συμπεριφορά, η οποία οδηγεί σε αναρίθμητες δυσκολίες στις κοινωνικές και διαπροσωπικές σχέσεις του ατόμου. Σε αυτές τις περιπτώσεις λέμε ότι το άτομο είναι εθισμένο στον τζόγο
Πώς ο τζόγος κάνει κακό στην υγεία σας

Πολλές φορές ο τζόγος μπορεί να μετατραπεί σε προβληματική συμπεριφορά, η οποία οδηγεί σε αναρίθμητες δυσκολίες στις κοινωνικές και διαπροσωπικές σχέσεις του ατόμου. Σε αυτές τις περιπτώσεις λέμε ότι το άτομο είναι εθισμένο στον τζόγο. Πρόκειται για μια μορφή εθισμού που αναπτύσσεται προοδευτικά με ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα.

Ποια είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα του εθισμού στον τζόγο;

-Έντονη επιθυμία/λαχτάρα για “τυχερά παιχνίδια” (παιχνίδια που προϋποθέτουν ρίσκο/τζόγο).

-Κατάθλιψη

-Αίσθημα μεταμέλειας μετά τα τυχερά παιχνίδια

-Ανάγκη για συχνότερο και ολοένα μεγαλύτερο ποντάρισμα

-Παρά την κλιμάκωση των ζημιών από το ποντάρισμα, το άτομο συνεχίζει να τζογάρει πιστεύοντας ότι θα ανακτήσει τις απώλειες

-Αύξηση του οικονομικού χρέους (ξοδεύοντας εισοδήματα/αποταμιεύσεις και επιλέγοντας στον δανεισμό χρημάτων, ο ασθενής καταφεύγει σε τυχερά παιχνίδια για να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις)

-Απώλεια του ελέγχου/αυτοσυγκράτησης

-Απώλεια/έλλειψη ύπνου

-Αλλαγή στην όρεξη για φαγητό και απότομη απώλεια βάρους

-Απουσία σεξουαλικής επιθυμίας

-Αίσθημα συνεχούς κούρασης και αδυναμίας

-Το άτομο επιμένει στα τυχερά παιχνίδια παρά τις αυξανόμενες, σοβαρές, αρνητικές συνέπειες

-Επαναλαμβανόμενες ανεπιτυχείς προσπάθειες για να σταματήσει τον τζόγο

-Αυξανόμενη εμμονή με τα τυχερά παιχνίδια

-Προβλήματα που προκαλούνται από/σχετίζονται με το άγχος (ημικρανίες, εντερικές διαταραχές)

-Όταν προσπαθεί να απέχει από τα τυχερά παιχνίδια, το άτομο γίνεται ανήσυχο ή ευερέθιστο

Οι επιπτώσεις του τζόγου

Η επίδραση του τζόγου για ένα εθισμένο άτομο μπορεί να συγκριθεί με εκείνη που έχει ένα ηρεμιστικό, οι ναρκωτικές ουσίες ή το αλκοόλ. Η αίσθηση που προκαλεί είναι παρόμοια, αν και καμία ουσία δεν καταναλώνεται. Ο εθισμός στον τζόγο αλλάζει τη διάθεση του ατόμου και τη νοητική του κατάσταση.

Όπως και σε άλλους εθισμούς, το άτομο αρχίζει να αναπτύσσει ανοχή. Μια “μεγαλύτερη δόση” τζόγου αρχίζει να είναι απαραίτητη. Ο παίκτης κλιμακώνει το ρίσκο στα “τυχερά παιχνίδια” προσπαθώντας να πετύχει την ίδια συναισθηματική επίδραση της πρώτης φοράς. Ταυτόχρονα, μειώνεται η ικανότητά του να αντισταθεί. Η επιθυμία/λαχτάρα μεγαλώνει σε ένταση και συχνότητα. Ο εθισμός στον τζόγο προκαλεί διαταραχές σε κάθε σημαντικό τομέα της ζωής του παίκτη (ψυχολογικό, προσωπικό, σωματικό, κοινωνικό, επαγγελματικό).

Το στρες από τον τζόγο μερικές φορές προκαλεί προβλήματα υγείας, τόσο για το άτομο που παίζει όσο και την οικογένειά του. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν άγχος, έλλειψη ύπνου, έλκος του στομάχου, προβλήματα του εντέρου, ημικρανίες και μυϊκούς πόνους.

Όταν ένας γονέας έχει πρόβλημα με τον τζόγο, τα παιδιά μπορεί να αισθάνονται παραμελημένα, να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης και να έχουν μεγάλο θυμό. Σε πολλές περιπτώσεις πιστεύουν ότι τα ίδια προκάλεσαν το πρόβλημα και ότι αν είναι φρόνιμα, το πρόβλημα θα σταματήσει. Τα παιδιά μπορεί να σταματήσουν να εμπιστεύονται έναν γονέα που κάνει υποσχέσεις αλλά δεν μπορεί να τις κρατήσει. Μερικά παιδιά μπορεί να προσπαθήσουν ασυνείδητα να τραβήξουν την προσοχή του γονέα μακριά από τον τζόγο με το να συμπεριφέρονται άσχημα.

Διαβάστε επίσης:

Ποιες είναι οι 5 πιο εθιστικές συνήθειες

Επικίνδυνο σεξ και τζόγος: Τα αδύναμα σημεία των νέων

Ηλικιωμένοι με Πάρκινσον και άνοια, εθισμένοι στον τζόγο

Έρευνα: Το Facebook μας κάνει… τζογαδόρους!