ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Χειρότερες οι επιπτώσεις της απομόνωσης από αυτές του εκφοβισμού

Οι επιπτώσεις του εκφοβισμού για την ψυχική και τη σωματική υγεία του ατόμου είναι γνωστές, όμως νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ο αντίκτυπος είναι ακόμη μεγαλύτερος για τα άτομα που βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό, συγκεκριμένα στο εργασιακό τους περιβάλλον.

Χειρότερες οι επιπτώσεις της απομόνωσης από αυτές του εκφοβισμού

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο British Columbia του Καναδά διαπίστωσαν ότι ο αποκλεισμός είναι φαινομενικά λιγότερο επιβλαβής από τον εκφοβισμό, όμως το αίσθημα της απομόνωσης είναι πιο πιθανό να επηρεάσει την ικανοποίηση του ατόμου από την εργασία, αλλά και να συμβάλει σε προβλήματα υγείας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν μια σειρά από δημοσκοπήσεις και μελέτες για τον εκφοβισμό προκειμένου να καταλήξουν στα παραπάνω αποτελέσματα.

Τονίζουν ότι η απομόνωση κάνει το άτομο να αισθάνεται έντονη απελπισία και αποτελεί πλήγμα για την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση.

Αν και τα ερευνητικά στοιχεία υπέδειξαν πως ο αποκλεισμός θεωρείται σε γενικές γραμμές λιγότερο επιβλαβής ψυχολογικά, τα άτομα που είχαν βιώσει αντίστοιχες εμπειρίες ήταν πιο πιθανό να εκφράσουν έντονη επιθυμία να παραιτηθούν και να παρουσιάσουν προβλήματα υγείας.