ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Γιατί δεν πρέπει να λέτε ψέματα στα παιδιά σας...

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια προειδοποιούν ότι, όσο περισσότερα ψέματα λέμε στα παιδιά μας, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να λειτουργήσουν με τον ίδιο τρόπο στο μέλλον.

Γιατί δεν πρέπει να λέτε ψέματα στα παιδιά σας...

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 186 παιδιά, ηλικίας 3-7 ετών, στο πλαίσιο ενός παιχνιδιού πειρασμού-αντίστασης.

Όπως διαπιστώθηκε, τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή στο ψέμα, αν ανακαλύψουν ότι οι ενήλικες δεν τους λένε την αλήθεια.

Μάλιστα, φαίνεται ότι είναι σε θέση να αναγνωρίσουν ακόμη και τις περιπτώσεις που οι γονείς ή οι δάσκαλοί τους τους αποκρύπτουν σκόπιμα κάποιες πληροφορίες.

Από τη στιγμή, δε, που θα το αντιληφθούν, προσπαθούν να συμπληρώσουν τα κενά της ιστορίας μόνα τους.

«Απ' όσο γνωρίζουμε, αυτό είναι το πρώτο πείραμα που επιβεβαιώνει αυτό που υποψιαζόμασταν: ότι δηλαδή η ειλικρίνεια ενός παιδιού εξαρτάται από τα ψέματα των ενηλίκων», επισημαίνει η καθηγήτρια ψυχολογίας και ανθρώπινης ανάπτυξης Leslie Carver.

«Ακόμη κι αν είναι σκόπιμο ένας ενήλικας να πει κάποιο ψέμα, προκειμένου να καταφέρει ένα παιδί να συνεργαστεί μαζί του μέσω της εξαπάτησης ή για να το κάνει να ελέγξει τα συναισθήματά του, το πιο πιθανό είναι ότι μακροχρόνια αυτή δεν είναι καθόλου σωστή απόφαση. Οι ενέργειες των γονέων υποδηλώνουν ότι δεν πιστεύουν πως τα ψέματα μπορούν να επηρεάσουν την ειλικρίνεια των παιδιών τους. Η έρευνά μας όμως καταρρίπτει αυτήν την πεποίθηση. Ακόμη κι ένα μικρό ψεματάκι, μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες», τόνίζει.