ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Γιατί δεν πρέπει να βλέπετε τηλεόραση όταν έχετε στρες

Μετά από μια κουραστική μέρα γεμάτη στρες, πολλοί επιλέγουν να καθίσουν αναπαυτικά στον καναπέ τους και να παρακολουθήσουν τηλεόραση.

Γιατί δεν πρέπει να βλέπετε τηλεόραση όταν έχετε στρες

Μια ταινία δράσης ή μια κωμωδία μπορεί να μας κάνει να ξεχαστούμε για λίγο από τις καθημερινές μας έγνοιες ή τουλάχιστον έτσι πιστεύουμε...

Γερμανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η συνήθεια αυτή μπορεί να πυροδοτήσει αρνητικά συναισθήματα και να αποτελέσει πλήγμα για την αυτοεκτίμησή μας.

Στη μελέτη που δημοσιεύουν στην επιθεώρηση Journal of Communication, αναφέρουν ότι οι πολυάσχολοι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν αυξημένα επίπεδα κόπωσης και στρες πλήττονται από ενοχές όταν αφιερώνουν χρόνο μπροστά από την τηλεόραση.

Ρώτησαν 471 άτομα πώς είχαν περάσει την προηγούμενη ημέρα τους, πώς ένιωθαν μετά τη δουλειά και ποια ηλεκτρονικά μέσα χρησιμοποίησαν αφού επέστρεψαν στο σπίτι τους.

Όσοι αντιμετώπιζαν τα υψηλότερα επίπεδα στρες ήταν και αυτοί που χαρακτήρισαν την τηλεόραση ως κωλυσιεργία. Ένιωθαν ότι όταν παρακολουθούν τηλεόραση αμελούν άλλες, πιο σημαντικές υποχρεώσεις κι έτσι δεν μπορούν τελικά να χαλαρώσουν.

Αυτή η αρνητική επίδραση, τονίζουν οι ερευνητές, μπορεί να πηγάζει από την επιλογή συγκεκριμένων τηλεοπτικών προγραμμάτων. Για παράδειγμα, ένα reality show που δε διεγείρει πνευματικά τον τηλεθεατή είναι πιο πιθανό να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα σε σύγκριση με ένα ενημερωτικό ντοκιμαντέρ.