ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Κατάθλιψη: Η σωματική άσκηση είναι "ασπίδα" για τα νέα παιδιά

Η καλή φυσική κατάσταση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της κατάθλιψης στα κορίτσια σχολικής ηλικίας, σύμφωνα με νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο North Texas των ΗΠΑ.

Κατάθλιψη: Η σωματική άσκηση είναι "ασπίδα" για τα νέα παιδιά

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα κορίτσια που πηγαίνουν ακόμα στο δημοτικό (12 ετών) και τα οποία σημείωσαν καλές επιδόσεις σε τεστ αντοχής, ήταν λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ, μικρότερη αλλά παρόμοια επίδραση, είχε η καλή φυσική κατάσταση στα αγόρια ίδιας ηλικίας.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 437 μαθητών και μαθητριών, που κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματα της κατάθλιψης και της φυσικής τους κατάστασης. Επίσης, μετρήθηκε το σωματικό τους βάρος και κλήθηκαν να ολοκληρώσουν μια σειρά ασκήσεων με τρέξιμο και απότομες επιταχύνσεις μικρής απόστασης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 28% των κοριτσιών που ήταν 12 ετών και το 29% των κοριτσιών που ήταν 13 ετών είχαν συμπτώματα κατάθλιψης.

Όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τις επιδράσεις της σωματικής άσκησης (καλή φυσική κατάσταση) διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά αυτά ήταν αισθητά μειωμένα.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στην 122η ετήσια σύνοδο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης.

Διαβάστε επίσης:

Τρεις μύθοι για την κατάθλιψη που πρέπει να ξεδιαλύνετε άμεσα

Πόση ώρα την ημέρα την περνάμε απλά... απελπισμένοι

Τα σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να επισκεφθείτε ψυχολόγο