ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Επίσκεψη στο Δαφνί του προέδρου της Επιτροπής Δικαιωμάτων Ατόμων με ψυχικές διαταραχές

Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «Δαφνί» επισκέφτηκε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές του Υπουργείου Υγείας, Καθηγητής κ. Βλάσσης Τομαράς μετά από πρόσκληση του Διοικητή κ. Παύλου Θεοδωράκη.

Επίσκεψη στο Δαφνί του προέδρου της Επιτροπής Δικαιωμάτων Ατόμων με ψυχικές διαταραχές

Αντικείμενο της επίσκεψης απετέλεσε η διερεύνηση της εφαρμογής του μέτρου του προστατευτικού κλινοστατισμού (μηχανικές καθηλώσεις) και ο τρόπος με τον οποίο αυτό πρέπει να εφαρμόζεται ώστε να προστατεύονται απαρεγκλίτως τα ανθρώπινα δικαιώματα των ψυχικά πασχόντων.

Ο Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές κ. Τομαράς επεσήμανε ότι η έλλειψη προσωπικού αλλά και η απουσία εκπαίδευσης των νοσηλευτών στις ψυχιατρικές κλινικές πολλές φορές οδηγεί στην κατάχρηση του μέτρου, και επέμεινε στην τήρηση του «Πρωτοκόλλου Περιοριστικών Μέτρων κατά την Ψυχιατρική Νοσηλεία» που ισχύει από την 30/01/2008.

Ο Διοικητής κ. Θεοδωράκης επανέλαβε την εν τω βάθει πεποίθησή του για πλήρη εκρίζωση των μηχανικών καθηλώσεων από την καθ' ημέρα κλινική πράξη στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και ενημέρωσε των Πρόεδρο της Επιτροπής για όλες τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Διοίκηση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου τον τελευταίο χρόνο προς την κατεύθυνση αυτή.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι Ψυχίατροι κ.κ. Σταύρος Τεπερίδης, Χρήστος Γκαρνέτας, Αλέξανδρος Γέροντας και Χαράλαμπος Τουλούμης, Συντονιστές Διευθυντές της 1ης, 3ης, 4ης και 5ης Ψυχιατρικής Κλινικής αντίστοιχα, καθώς και ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Δημήτριος Παπαϊωαννίδης, η Διευθύντρια της Διοικητικής Υπηρεσίας κ. Αλεξάνδρα Κυβέλου και ο Νομικός Σύμβουλος του Νοσοκομείου κ. Δημήτριος Πολέμης.

Εν τω μεταξύ, την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες νοσηλείας των ψυχικά πασχόντων στα δύο ψυχιατρικά νοσοκομεία της Αττικής, διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Να σημειωθεί, ότι μετά από δημοσιεύματα σχετικά με περιστατικά καθηλωμένων ασθενών στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής ''Δαφνί'', η Υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, ενημερώνει ότι έχει ήδη από τις 4 Νοεμβρίου δώσει εντολή στην Ειδική Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές να επιληφθεί άμεσα του θέματος. Μετά την υποβολή του πορίσματος από την εν λόγω Επιτροπή, και εφόσον απαιτείται, θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες.

Διαβάστε ακόμη:

Δημιουργία δομών για παραβατικούς ψυχικά ασθενείς & τέλος στον χαρακτηρισμό «ακαταλόγιστο»

Π. Θεοδωράκης: Και προ κρίσης είχαμε 200 εισαγωγές τον μήνα στο Δαφνί