ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Η μελαγχολική μουσική είναι καλή για το... ηθικό μας

Οι μελαγχολικές μελωδίες μας παρηγορούν περισσότερο από τις χαρούμενες δηλώνει μια γερμανική έρευνα. Οι επιστήμονες βρήκαν το φάρμακα κατά την μελαγχολία: η μελαγχολική μουσική.

Η μελαγχολική μουσική είναι καλή για το... ηθικό μας

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Ρlos One η οποία έγινε από τους Liila Taruffi και Stefan Koelsch, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Βερολίνου, ειδικευόμενοι στις αντιδράσεις ανάμεσα στη μουσική, στον εγκέφαλο και τα συναισθήματα.

Οι πανεπιστημιακοί ήθελαν να τους απαντήσουν σε μια απλή ερώτηση: «Γιατί ακούμε και εκτιμούμε την καταθλιπτική μουσική εφόσον η μελαγχολία είναι ένα συναίσθημα που κατά κύριο λόγο θέλουμε να αποφύγουμε;». 772 εθελοντές πήραν μέρος στην έρευνα, 50 μουσικά όργανα χρησιμοποιήθηκαν καθώς και όλα τα είδη μουσικής.

Το αποτέλεσμα της έρευνας ήταν παράδοξο: η πλειοψηφία των συμμετεχόντων δήλωσε ότι αισθανόταν πολύ καλύτερα μετά το άκουσμα της μουσικής. Το 76% επιβεβαίωσε ότι ένιωσε ένα θετικό συναίσθημα νοσταλγίας ενώ το 44,9% ένιωσε μια λύπη. Οι περισσότεροι εθελοντές ανέφεραν αισθήματα θαυμασμού και ανακούφισης μετά το πείραμα, ενώ άλλοι είπαν ότι η θλιβερή μουσική διεγείρει τη φαντασία τους και εμπνέει τη δημιουργικότητά τους.

Οι ερευνητές αποδίδουν αυτά τα θετικά συναισθήματα στην καθαρτική επίδραση που μπορεί να έχει αυτό το είδος μουσικής. Τα αισθήματα συμπάθειας και συμπόνιας που προκαλεί η μουσική έχουν απελευθερωτική επίδραση στα έντονα συναισθήματα.
Φυσικά τα αποτελέσματα διαφοροποιούνται ανάλογα με τον χαρακτήρα του καθενός. Οι συναισθηματικά ασταθείς χαρακτήρες επηρεάζονται πολύ περισσότερο από αυτό το είδος σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Διαβάστε ακόμη:

Το καραόκε καταπολεμά το άγχος στις ψυχιατρικές κλινικές

Τρεις επιστημονικοί παράγοντες που εξηγούν το αίσθημα της λύπης

Και όμως, η μουσική καταπολεμά την κατάθλιψη στους νέους!

Γιατί κλαίμε από χαρά;