ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Η αγκαλιά προληπτικό μέτρο ενάντια στη… γρίπη!

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Psychological Science, όσοι στερούνται τις τρυφερές αγκαλιές από τα αγαπημένα τους πρόσωπα είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν και μάλιστα να εμφανίσουν πιο βαριά συμπτώματα γρίπης ή κρυολογήματος.

Η αγκαλιά προληπτικό μέτρο ενάντια στη… γρίπη!

Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του ΤΙΜΕ, στο παράδοξο αυτό συμπέρασμα κατέληξαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon των ΗΠΑ αφού μελέτησαν τη σχέση της αγκαλιάς –ως ένδειξη υποστήριξης από το κοινωνικό περιβάλλον– με τη γρίπη.

Παλαιότερες μελέτες είχαν υποδείξει ότι οι ισχυροί κοινωνικοί δεσμοί προστατεύουν από το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη κι έτσι οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν κατά πόσο αποτελεί επίσης ασπίδα και για ασθένειες μη ψυχικής φύσεως.

Για διάστημα δύο εβδομάδων, παρακολούθησαν 400 εθελοντές σε καθημερινή βάση, αξιολογώντας την κοινωνική υποστήριξη που απολαμβάνουν από το κοντινό τους περιβάλλον. Τους ρωτούσαν καθημερινά εάν τους αγκάλιασε κάποιος ή εάν βίωσαν εντάσεις και διαμάχες. Τους χορήγησαν επίσης τον ιό της γρίπης ή του κρυολογήματος με τη βοήθεια ειδικών σταγόνων και τους τοποθέτησαν σε καραντίνα για μία εβδομάδα σε ένα ξενοδοχείο.

Να σημειωθεί πως όλοι οι εθελοντές αποζημιώθηκαν για τη συμμετοχή τους στη μελέτη, όπως τονίζει ο ένας εκ των συντακτών της μελέτης, Sheldon Cohen, καθηγητής Ψυχολογίας στο Carnegie Mellon.

Στο τέλος του πειράματος, διαπιστώθηκε ότι όσοι αρρώστησαν πιο βαριά ήταν και αυτοί που είχαν στερηθεί στο μεγαλύτερο βαθμό την αγκαλιά και αυτοί που ένιωθαν ότι δεν χαίρουν της επιθυμητής υποστήριξης από το κοινωνικό τους περιβάλλον.

Μια αγκαλιά έχει θετική επίδραση στην ψυχολογική κατάσταση του ατόμου και καταπολεμά το στρες, με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό να λειτουργεί καλύτερα και να απωθεί αποτελεσματικότερα τους παθογόνους εισβολείς.

Όσο για την ιδανική «δοσολογία» που χρειάζεται για να μην αρρωστήσουμε, ο Cohen υποστηρίζει πως «μόλις μία αγκαλιά την ημέρα είναι αρκετή».

Διαβάστε επίσης:

Τα σημάδια που προαναγγέλλουν... κατάθλιψη
Έρευνα: Πιο επιρρεπείς στον εθισμό όσοι είναι προσκολλημένοι στα social media
Τα συμπτώματα που αποκαλύπτουν έναν σχιζοφρενή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ