ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Paraskavedekatriaphobia: Οι επιστήμονες απαντούν πώς δημιουργήθηκαν οι προλήψεις

Παρασκευή και 13... Όσο απίστευτο και αν σας ακούγεται η φοβία για την κακοτυχία της συγκεκριμένης ημέρας, αποκαλείται στα αγγλικά paraskavedekatriaphobia (παρασκευαδεκατριοφοβία).

Paraskavedekatriaphobia: Οι επιστήμονες απαντούν πώς δημιουργήθηκαν οι προλήψεις

Εάν ανήκετε, λοιπόν, στην κατηγορία των ανθρώπων που τρέμουν τη συγκεκριμένη ημέρα, θεωρώντας ότι νομοτελειακά κάτι κακό θα τους συμβεί, τότε το συγκεκριμένο κείμενο σας ενδιαφέρει.

Και αυτό γιατί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tulane, στην Λουϊζιάνα και το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, στη Μασαχουσέτη, θέλησαν να εξηγήσουν τι είναι αυτό που οδήγησε στη δημιουργία των προλήψεων, αλλά και των γουριών τα οποία «επιστρατεύουμε» κάθε φορά που ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία δοκιμασία.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μία σειρά πειραμάτων σε ομάδα εθελοντών για να εξακριβώσουν πότε αποζητούσαν τα γούρια τους και πότε θεωρούσαν κάτι γρουσούζικο.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στην «Personality and Social Psychology Bulletin», οι συμμετέχοντες στα πειράματα στρέφονταν στις προλήψεις και τα γούρια τους, όταν είχαν υψηλό επίπεδο ανασφάλειας για την επίτευξη ενός στόχου, που είχε τεθεί από τους ερευνητές.

«Στόχους θέτουμε καθημερινά και πάντοτε θέλουμε να τους πετύχουμε, αλλά ευνόητο είναι πως θα έχουμε και αποτυχίες», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Έρικ Χάμερμαν, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Μάρκετινγκ του Tulane.

«Όταν τα έχουμε όλα υπό έλεγχο και είμαστε οι μοναδικοί κριτές της απόδοσής μας, δύσκολα βρίσκουν θέση οι προλήψεις. Όταν, όμως, μας κρίνουν και οι άλλοι, όπως συμβαίνει σε έναν νέο που θέλει να μπει στο πανεπιστήμιο ή σε έναν μουσικό που δίνει μια συναυλία, τα πράγματα αλλάζουν», εξηγεί.

Για την ιστορία, οποιαδήποτε Παρασκευή συμπίπτει με τις 13 ενός μήνα θεωρείται κακότυχη στις αγγλοσαξονικές χώρες, καθώς και στις γαλλόφωνες, γερμανόφωνες και ισπανόφωνες περιοχές του κόσμου, ενώ σε ορισμένες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία κακότυχη θεωρείται και η «Τρίτη και 13».