ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Διαλογισμός: Εξαιρετικά αποτελεσματικός για την κατάθλιψη και τις υποτροπές της

Ο διαλογισμός φαίνεται να είναι αντάξιος αντίπαλος των αντικαταθλιπτικών. Τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη συνήθως υποτροπιάζουν μια φορά στην ζωή τους. Ο κίνδυνος είναι αυξημένος τα πρώτα δύο χρόνια και σε άτομα που παθαίνουν πολλά καταθλιπτικά επεισόδια.

Διαλογισμός: Εξαιρετικά αποτελεσματικός για την κατάθλιψη και τις υποτροπές της

Η λήψη αντικαταθλιπτικών είναι θεραπεία πρόληψης. Ο διαλογισμός είναι το ίδιο αποτελεσματικός όπως αποκαλύπτει έρευνα που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διεξήγαγαν έρευνα για να συγκρίνουν δύο θεραπείες. Πάνω από 400 εθελοντές, οι οποίοι είχαν αντιμετωπίσει τουλάχιστον 3 σοβαρά καταθλιπτικά επεισόδια, και τους είχαν χορηγηθεί αντικαταθλιπτικά ή τους είχε προταθεί να κάνουν διαλογισμό με την τεχνική «γνωστική θεραπεία», βασισμένη στην πλήρη επίγνωση του ασθενή (Mindfulness-Based Cognitive Therapy ή MBCT). Τα πρώτα δύο χρόνια και οι δύο θεραπείες απέδειξαν ότι είτε καθυστερούσαν είτε εξαφάνιζαν τις υποτροπές. Οι ερευνητές της μελέτης τόνισαν ότι ο διαλογισμός είναι μια καλή λύση γι΄ αυτούς που θέλουν να αποφύγουν τα αντικαταθλιπτικά.

Τέλος, πολλά νοσοκομεία της Γαλλίας έχουν υιοθετήσει αυτή την τεχνική και οι γιατροί βλέπουν τα θετικά της αποτελέσματα. Ο καθηγητής Raymund Schwan, ψυχίατρος, δηλώνει ότι ο διαλογισμός πρέπει να γίνει μια καθημερινή συνήθεια για να έχει αποτέλεσμα, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα αθλήματα. Πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές στην ζωή του ασθενούς όπως να έχει μια ισορροπημένη διατροφή καθώς και να γυμνάζεται.

Διαβάστε ακόμη:

Κατάθλιψη & διπολική διαταραχή: Νέα ένδειξη ανακάλυψαν οι επιστήμονες

34χρονος Ινδός κατάπινε κέρματα και καρφιά για να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη (βίντεο)

Το «αποτύπωμα» της κατάθλιψης στον οργανισμό